Трета размирна нощ в Румъния

Кабинетът отказва да отмени скандалните законодателни промени, оневиняващи корумпирани

Около 250 000 румънци излязоха снощи по улиците на десетки градове на нови протести срещу спорното постановление за декриминализиране на някои корупционни деяния, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че броят на демонстрантите е бил приблизително колкото и предишната вечер.

Около 80 000 човека са се събрали по данни на полицията на най-големия площад в столицата Букурещ, където се намира сградата на правителството.

Това са едни от най-големите протести в Румъния след падането на комунистическия режим през 1989 г., отбелязва Ройтерс.

Премиерът Сорин Гриндяну, чието правителство бе формирано преди по-малко от един месец, заяви, че не планира да отмени предизвикалото полемика постановление, в което мнозина виждат отстъпление от борбата срещу корупцията.

Гриндяну има пълната подкрепа на Социалдемократическата партия, даде да се разбере председателят на по-голямата формация в управляващата коалиция Ливиу Драгня.

В единната досега позиция на правителството по въпроса обаче се появиха пукнатини, отбелязва Ройтерс.

Министърът на бизнеса, търговията и предприемачеството Флорин Жиану обяви, че подава оставка, защото така му диктува съвестта.

Заместник-председател на социалдемократите призова за анулиране на спорното постановление.

Спорният нормативен акт декриминализира злоупотребата със служебно положение, ако става въпрос за суми под 200 000 леи (44 000 евро). Постановлението потенциално ще спре започналия процес за корупция срещу Драгня и ще предпази от наказателно преследване десетки държавни служители.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?