Трета социологическа агенция сочи преднина на ГЕРБ пред левицата

НЦИОМ: ГЕРБ - 24.4%, БСП - 17.5%

Трета социологическа агенция сочи преднина на ГЕРБ пред левицата

Трета социологическа агенция потвърди преднината на ГЕРБ пред БСП, измерена в края на март. След "Алфа Рисърч" и Института за модерна политика и Националният център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) публикува сходни данни за подкрепата, която получава доскоро управляващата партия ГЕРБ. Според представителното изследване на НЦИОМ в последното десетдневие на март, когато то е правено, 24.4% от имащите право на глас изразяват подкрепата си за ГЕРБ - толкова, колкото през януари.

"Алфа Рисърч" дава 21.9% подкрепа на ГЕРБ и 17.4% - за БСП. Институтът за модерна политика - 24.8% за ГЕРБ и 20.6% за БСП.

Според НЦИОМ левицата губи част от подкрепата, която беше спечелила около референдума, и сега получава 17.5%. Трето е ДПС с 6.5% и не променя електоралната си тежест от началото на годината.

И НЦИОМ регистрира както останалите агенции, че "Атака" удвоява влиянието си в резултат на протестите - тя е на четвърто място с 5% подкрепа.

Партия Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева е петата партия, която към края на март би влязла в следващия парламент - с дял от 3.5% от всички имащи право на глас. Според изследването тя губи 2.4 процентни пункта от началото на годината, отчитат социолозите.

ДСБ и Съюз "Единство" получават 2% електорална подкрепа. Изследването обаче е приключило преди крайния срок за регистрация на предизборни коалиции.

Националистическата партия Национален фронт за спасение на България (НФСБ) на Валери Симеонов също може да разчита на 2%.

15% от гражданите с право на глас твърдят, че биха променили решението си коя партия да подкрепят в полза на очаквания победител. Конформистки вот по-често заявяват високообразованите и жителите на столицата.

Протестите не са разколебали симпатизантите на традиционните партии, коментират от НЦИОМ. Въпреки регистрираното недоволство от политическото статукво и масово заявените симпатии към исканията на протестиращите, натрупаната обществена енергия не е намерила приемлива за мнозинството форма на политическо представителство, са изводите на социолозите.

Доколкото исканията на протестиращите са основно икономически, всяко следващо правителство, което не се съобразява с тях, може да очаква нови протести, прогнозират от НЦИОМ и допълват, че тогава натрупаното обществено недоволство може и да се сдобие със собствено политическо представителство.

В края на февруари лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе одобряван от 40% от интервюираните, а делът на неодобрението за него бе 51%. След оставката на кабинета, одобрението и неодобрението към Бойко Борисов са съизмерими дялове (46:45%), тоест неодобрението леко спада, а одобрението нараства.

Без промяна остават дяловете на одобрение и на неодобрение към лидерите на БСП, на ДПС и на "Атака".

Одобрението към Меглена Кунева намалява със 7 пункта, като пропорционално нараства и неодобрението ѝ.

Бойко Борисов е одобряван от 93% от симпатизантите на ГЕРБ, а Сергей Станишев – от 90% от социалистите.

Лидерът на ДПС Лютви Местан е одобряван от 77% от избирателите на ДПС, а лидерът на "Атака" Волен Сидеров – от 86% от симпатизантите на своята партия. Меглена Кунева е одобрявана от 86% от подкрепящите Движение "България на гражданите“.

След избирането на Русенския митрополит Неофит за патриарх и Софийски митрополит НЦИОМ регистрира повишаване на одобрението към Българската православна църква с 21 пункта.

Две трети от българите - 66%, одобряват дейността на БПЦ, сочат резултатите. За периода на изследването с 18% намалява и неодобрението към дейността на институцията. Патриарх Неофит е одобряван от 64 процента от пълнолетните граждани.

________________________________

Изследването на НЦИОМ е регулярно планово в рамките на изследователската програма на Центъра и няма външен възложител. То е финансирано от НЦИОМ и е публикувано на интернет страницата на Народното събрание.

Изследването е проведено в периода 21-29 март 2013 г. и е представително за пълнолетното население на страната. По метода на полустандартизираното face-to-face интервю по домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни български граждани.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?