Третата в листата на БСП вече не е зам.-председател на "Милениум"

Третата в листата на БСП вече не е зам.-председател на "Милениум"

Цветелина Пенкова, която неочаквано стана трета в евролистата на БСП, е подала оставка като зам.-председател на клуба на младите българи в чужбина "Милениум".

Тя няма да участва по никакъв начин и в ръководните органи, но остава член на клуба. Решението да освободи постовете е взето по взаимно съгласие, каза пред Mediapool председателят на "Милениум" Румен Чолаков.

До свикването на общо събрание на клуба поста на зам.-председател ще се заеме от Калоян Буковски.

Пенкова стана трета в листата на БСП, след като на пленума в неделя предложението за листа на лидера на партията Корнелия Нинова беше бламирано. Така се стигна до таен вот по вишегласие, както искаше вътрешната опозиция. След гласуването самите социалисти останали изненадани от резултата. Тя, както и вторият в листата - депутатът първи мандат Петър Витанов, се оказали на тези места, защото двата лагера в партията не искали да гласуват за кандидатите на противниците и пускали бюлетини за своите, но и за "неутралните" предложения.

Тя е била и в първоначалната листа на Нинова, но на неизбираемото девето място. Тя била номинирана за кандидат от столичната структура на БСП, където баща ѝ Марин Пенков е зам.-председател. За нея пред ръководството на партията агитирали Кирил Добрев и председателят на столичната структура Калоян Паргов.

Въпреки че знаела за номинациите, Пенкова не уведомила "Милениум" за намеренията си да е кандидат за евродепутат на БСП, а клубът има собствена листа – "Път на младите", която използва регистрацията на НДСВ и "Новото време". Чолаков обясни пред Mediapool, че тя не е изявила желание да се включи в листата около "Милениум".

В началото на 2018 година Пенкова е участвала в кастинга за политици "Има такъв народ", организиран от шоумена Слави Трифонов и екипа му.

"Това, което най-много ме притеснява е едно разделение в българското общество. Има една доза негативизъм, ние винаги се делим на леви и десни, сини и червени. Това трябва в един момент да спре", казва по време на кастинга Пенкова.

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още от Евроизбори 2019

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?