Трети арест за кражбата на ценности от Ермитажа

Властите в Русия са задържали трети заподозрян за кражбата на 221 експоната от музея Ермитаж в Санкт Петербург, съобщи в понеделник ББС.

Миналата седмица полицията задържа двама мъже във връзка с обира. Те са били свързани с един от кураторите в музея, който миналата година внезапно е починал по време на работа.

Кражбата, която е на предполагаема стойност от около 5 млн. долара, беше открита през юли и вероятно е продължава дълго време.

Ермитажът притежава огромна колекция от скулптури, картини и исторически експонати.

Полицията не разкрива никакви подробности за третия заподозрян, уточнява ББС. Според руската агенция Интерфакс, която цитира неназован официален източник, той е син на починалия куратор, който е отговарял за обраната колекция.

През миналата седмица полицията съобщи, че е арестувала двама заподозрени след проследяване на връзката им с брокер на антики, който върнал една от откраднатите ценности.

Полицаите съобщиха, че двамата мъже са заподозрени в кражбата на бижута, сребърни прибори и икони, извършвана в последните шест години. Следователите са открили у единия заподозрян около 100 разписки за заложени бижута, съобщават руските агенции.

В понеделник бяха върнати още шест откраднати предмета.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?