Трети ден издирват изгубени туристи под връх Ботев

15 души остават блокирани в снежните преспи над Перущица

Сн. Архив

Трети ден издирват двамата туристи, които се загубиха в Централния балкан. Издирването беше спряно през нощта и в събота сутринта подновено.

Изгубените туристи са баща и син. Те са се изгубили на слизане от връх Ботев към местността Паниците. Вървели са с други двама души, но те са продължили напред.

Около 50 спасители и служители на Национален парк Централен Балкан ще търсят днес основно в района около заслон Бункера в местността Параджика, която беше обходена вчера.

Ще се използва специална техника - дронове, за да се види дали изгубените мъже не са в низовата част на планината - улеите и деретата. Метеорологичните условия обаче не са благоприятни, вали сняг, има снегонавявания и силен вятър.

"Времето на връх Ботев е минус 18 градуса, има гъста мъгла, силен до бурен вятър, при тези условия няма да тръгнат колегите, няма да ги поставяме в риск. Така че, започваме от долу", обясни Емил Нешев от Планинската спасителна служба (ПСС) пред БНТ.

Същевременно 15 души продължават да бъдат откъснати в местността Върховръх над Перущица след последния снеговалеж в Родопите.

Верижната машина, която късно снощи тръгна към тях,  се очаква до обяд да пробие  оставащите 7-8 километра до хората.

Вчера доброволщи, оборудвани със снегоходки, са занесли лекарства на двама души. На този етап всички в хотела и вилите наоколо разполагат с достатъчно храна, увериха от община Родопи, която има ангажимент за почистването на пътя. Натрупалият сняг е около метър и половина, а на места има навявания до три метра.

Почистваща техника на АПИ вече е обработила републиканския път Храбрино-Лилково, а днес снегорин от община Родопи ще стигне и до хората в село Ситово.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?