Трети ден на загуби на световните пазари

Паника на Уолстрийт повлече европейските и азиатските борси

Трети ден на загуби на световните пазари

Бъркотия настана на световните финансови пазари, след като паника на Уолстрийт в понеделник вечерта срина акциите в Европа и Азия във вторник. Така загубите на международните борси, които започнаха от петък, продължават вече трети ден.

Страховете на инвеститорите на "Уолстрийт" в понеделник вечерта сринаха индустриалния фондов индекс "Дау Джоунс" за по-малко от час с 1500 пункта след месеци еуфория, изтъквана редовно от президента Доналд Тръмп, предадоха световните агенции.

Предаван на живо по телевизията, сривът на "Дау Джоунс" прикова вниманието на минувачите в Ню Йорк. След леко повишаване, последвало срива, до затварянето на борсата индексът загуби 4.6 процента - най-големият спад след финансовата криза от септември 2008 г.

Белият дом реагира с уверението, че вниманието на президента Тръмп е насочено към дългосрочните фундаментални показатели на икономиката, която остава изключително силна.

"Стандарт енд пуърс" приключи в понеделник с 4.1% спад. Повечето индекси в Лондон и Франкфурт пък регистрираха спадове от около 3% - най-лошата ситуация на европейските борси от деня на британския референдум за напускане на ЕС.

"Файненшъл таймс" обяснява случващото се с края на времената на евтините пари и обръщането на посоката към по-висок инфлационен натиск и съответно – по-високи лихви.

Във вторник сутрин спад от над 4 процента последва на борсата в Токио, където индексът "Никей" загуби 929 пункта до 21 752 - най-ниската стойност от октомври.

В сутрешната сесия във вторник "Дау Джонс" продължи да се срива, като намалението беше с 0.77%. Във вторник намалението при европейските индекси беше с около 2%

В момента, когато "Дау Джоунс" се срина, президентът Тръмп говореше на събитие в щата Охайо, но не каза нито дума за борсите. Тръмп не е пропускал да се похвали винаги, когато индексите се повишават, отбелязва "Ройтерс".

Сътресението на "Уолстрийт" съвпадна с встъпването в длъжност на Джероум Пауел, новия президент на Федералния резерв (централната банка на САЩ), отбелязва ДПА. След като положи клетва, Пауел каза, че американската финансова система е по-силна и по-устойчива, отколкото е била преди финансовата криза през 2008 г., добавя ДПА.

Според анализатори, цитирани от "Файненшъл таймс", пазарите реагират на проинфлационните очаквания. "Пазарите стигат до заключението, че американската икономика е близо до прегряване и рисковете от инфлация са по-големи от рисковете от рецесия", смята Торстен Слок, главен икономист в Дойче банк.

По думите му по-високата инфлация означава по-високи лихви.

"Затегнете коланите", призовава и Стефан Купмън, анализатор в Рабобанк.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?