Трети ден остава бедственото положение в община Хайредин

Трети ден остава бедственото положение в община Хайредин

Трето денонощие остава бедственото положение в община Хайредин заради опасенията от наводнения. Тревога има и сред жителите на град Мизия, където река Скът достигна критични нива, съобщи в събота бТВ.

Междувременно кабинетът проведе извънредно заседание заради опасността от преливане на реки. Правителството реши да отпусне 3 милиона лева за най-пострадалата община – Хайредин. С парите започва спешно укрепване на стената на язовир "Рогозен 1".

Страхът и притеснението у хората в засегнатите общини обаче остава въпреки уверенията на властите, че ситуацията е овладяна.

Всички реки в България са под наблюдение, стана ясно от заседанието на правителството днес. Ситуацията с най-рисковия язовир "Рогозен 1" вече е преодоляна. Нивото му е паднало с 28 сантиметра.

В село Крушовица има около 50 наводнени двора, но причината не са прииждащи води, а по-скоро подпочвени, уточниха от "Пожарна и аварийна безопасност".

Сутринта в събота нивото на река Скът се е покачило с 6 сантиметра, но дори да достигне 40, ще остане по-ниско от опасната кота на преливане.

Всички реки в България са в този момент пълноводни, но не са достигнали критични нива. Вероятно до края на седмицата долните течения на Места, Арда, Струма, Искър, Тунджа, Марица и Камчия ще бъдат с повишени нива, но не се очаква да прелеят.

Нивото на река Скът при село Крушовица спада. Жителите му обаче продължават да идват с тревога на моста.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, която днес посети родното си село Крушовица, разкритикува управляващите. Според нея прокуратурата още миналата година е описала 205 опасни язовира в специален доклад. “Днес правителството в безпомощност и хаос отпуска 3 милиона лева за Хайредин. Добре, но останалите 205? Трябва системен подход", подчерта тя.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?