Трети ден остава бедственото положение в община Хайредин

Трети ден остава бедственото положение в община Хайредин

Трето денонощие остава бедственото положение в община Хайредин заради опасенията от наводнения. Тревога има и сред жителите на град Мизия, където река Скът достигна критични нива, съобщи в събота бТВ.

Междувременно кабинетът проведе извънредно заседание заради опасността от преливане на реки. Правителството реши да отпусне 3 милиона лева за най-пострадалата община – Хайредин. С парите започва спешно укрепване на стената на язовир "Рогозен 1".

Страхът и притеснението у хората в засегнатите общини обаче остава въпреки уверенията на властите, че ситуацията е овладяна.

Всички реки в България са под наблюдение, стана ясно от заседанието на правителството днес. Ситуацията с най-рисковия язовир "Рогозен 1" вече е преодоляна. Нивото му е паднало с 28 сантиметра.

В село Крушовица има около 50 наводнени двора, но причината не са прииждащи води, а по-скоро подпочвени, уточниха от "Пожарна и аварийна безопасност".

Сутринта в събота нивото на река Скът се е покачило с 6 сантиметра, но дори да достигне 40, ще остане по-ниско от опасната кота на преливане.

Всички реки в България са в този момент пълноводни, но не са достигнали критични нива. Вероятно до края на седмицата долните течения на Места, Арда, Струма, Искър, Тунджа, Марица и Камчия ще бъдат с повишени нива, но не се очаква да прелеят.

Нивото на река Скът при село Крушовица спада. Жителите му обаче продължават да идват с тревога на моста.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, която днес посети родното си село Крушовица, разкритикува управляващите. Според нея прокуратурата още миналата година е описала 205 опасни язовира в специален доклад. “Днес правителството в безпомощност и хаос отпуска 3 милиона лева за Хайредин. Добре, но останалите 205? Трябва системен подход", подчерта тя.

Споделяне
Още от България