Трети ден продължава борбата с горски пожар между Тетевен и Етрополе

Трети ден продължава гасенето на пожара, възникнал в Стара планина в горските масиви между Тетевен и Етрополе, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Ловеч във вторник.

В понеделник огънят бе обхванал над 5 хиляди декара широколистна гора, сухи треви и храсти между селата Черни Вит, Лопян, Янна и Брусен. В потушаването на стихията се включиха повече от 110 пожарникари, спасители, служители на горските стопанства и доброволци. Силният вятър обаче разпалва отново вече погасените огнища, а пресеченият релеф възпрепятства използването на пожарна техника.

Във вторник от трите огнища откъм Тетевен едното вече е загасено, второто се е разгоряло отново от силния вятър, в при третото продължава гасенето с подръчни материали, тъй като участъкът, в който се намира, е много стръмен и до него не могат да достигнат противопожарни коли. По обед в гасенето се е включил и хеликоптер.

По думите на Владимир Кацарски от областното звено "Пожарна безопасност и спасяване" в Ловеч, читирани от БТА, сателитните снимки показват, че низовият пожар е преминал през повече от 15 000 декара гори, изгоряла е и тревата от повече от 40 000 декара ливади. От огъня е спасена сградата на почивната станция на фирмата "Елпром".

По искане от общините Етрополе и Тетевен Министерството на отбраната отпусна вертолет "Кугър" с екипаж от авиобаза "Крумово", който заедно с директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" - МВР,главен комисар Николай Николов, са извършили оглед на пожара.

Споделяне

Още от България