Трети ден продължава гасенето на пожара в Кресненското дефиле

Другият голям пожар в Сакар планина е локализиран

Трети ден продължава гасенето на пожара в Кресненското дефиле

Трети ден продължава гасенето на пожара, който обхвана района около три села в Кресненското дефиле. Заради локален пожар и задимяване, главният път Е-79 беше временно затворен в събота.

По пътя има известно задимяване, но то е ограничено и трасето на главния път е проходимо. С повишено внимание трябва да се шофира особено при преминаването през тунела край Кресна, който остава неосветен. Навсякъде са разпределени полицейски служители, включително до Кулата.

В нощта срещу събота пожарът се разрастна и обхвана около 400 декара.

”Стремежът ни бе да не допуснем опасност за живота и здравето на хората и разпространяване на огъня към парк Пирин, към момента и двете задачи са изпълнени”, заяви директорът на ”Пожарна безопасност” главен комисар Николай Николов.

Сериозен проблем създава районът непосредствено над Кресненското дефиле и всички усилия са насочени натам. Добре се развива ситуацията в посоката към с. Влахи - в голямата си част пожарът там е ограничен, но остава едно голямо огнище. 560 души работят на терен - пожарникари, военни, горски служители, 40 местни доброволци, като очакваме още толкова от София и Пловдив”, обясни Николов.

В околните села продължава да няма ток. Ограничението е заради безопасността на хората в района под 20-киловолтовия далекопровод.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев съобщи, че в страната са бушували около 220 пожара през денонощието.

Другият голям пожар - в Сакар планина е локализиран.

За 24 часа от възникването му огънят унищожи 2500 декара площи със храсти и сухи треви.

До събота вечерта всички противопожарни екипи, военните, горските служители и доброволците остават на терен. Общо 100 човека от сутринта гасят на ръка пламъците.

По обяд започнаха непрекъснати обходи по периметъра на огнището, за да се избегне повторно запалване.

Няма нанесени сериозни щети. Вън от всякаква опасност са близките села.

Споделяне

Още от България