Трети опит да се проучи за газ бившият блок "Терес" в Черно море

Трети опит да се проучи за газ бившият блок "Терес" в Черно море

Да се открие конкурс за търсене и проучване на нефт и природен газ в българските води на Черно море в бившия блок "Терес", сега преименуван на "1-26 Тервел“, реши правителството на заседанието си в сряда. Процедурата се открива служебно в изпълнение на приоритетите на енергийната програма на кабинета, предварителен интерес към терена не е проявен, уточниха от Министерството на енергетиката.

Това ще е третият опит да се намери компанията, която да изследва за наличие на нефт и газ площта от 4032 кв. км. Предишният беше през 2015 г , когато правителството обяви търг за даване на такова разрешително заедно с терена "Силистар", който в момента се изследва от консорциум между "Шел", "Уудсайд Енерджи" и Репсол" и вече е прекръстен на "Хан Кубрат". Реално блоковете "Терес" и "Силистар" са един зад друг във водите на Черно море.


Потенциалните кандидати за "Терес"/"Тервел" в конкурса от преди четири години бяха осем, сред които пет от най-големите европейски компании, американска и дори руска, но нито една от тях не внесе оферти и конкурсът бе прекратен, но чак през 2017 г. Сред причините фирмите да не сторят това бяха и тежките условия, които им поставя държавата като критерии, на които трябва да отговарят, сред които и размера на банкови гаранции за работната програма на проучванията и др..

Сега правителството смята да предостави разрешително за търсене и проучване за срок от пет години. "Бъдещият титуляр на разрешението ще трябва да прокара и обработи 2Д и ЗД сеизмични изследвания, да изготви геоложки модел за оконтуряване на перспективни обекти за сондиране, както и да оцени петролния потенциал и да прокара търсещ сондаж при откриване на перспективни структури. Това е регламентирано в минималната задължителна работна програма за проучването", съобщават от правителствената пресслужба.

От там допълват, че територията на "Блок 1-26 Тервел“ представлява източната част от по-голям проучвателен блок за нефт и природен газ "Бургас - дълбоко море”. В периода 2002 - 2008 г. там е било предоставено разрешение за търсене и проучване на "Винтидж Петролеум Интернешънъл инк.“, който е провел ограничен обем проучвателни дейности. В обсега на площта не е прокарван сондаж. Блокът е слабо изучен и геоложките и геофизичните данни за него са силно ограничени, посочва се още в съобщението.

Обявата за конкурса ще бъде публикувана в Държавен вестник, на електронната страница на Министерството на енергетиката и в Официалния вестник на Европейския съюз. Всички срокове по провеждането му ще се отчитат от датата на публикуване в Официалния вестник на ЕС.

Диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ е един от основните приоритети на правителството в енергийната област, а развитието на местния добив заема ключово място при изпълнението на този приоритет, заявяват още от Министерския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как смятате да прекарате Коледа и Нова година?