Трети опит за продажба на ВМЗ-Сопот

Правителството прие в четвъртък проектостратегия за приватизация на "Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) ЕАД – Сопот, с което ще предприеме третия опит за продажба на дружеството от отбранителната индустрия, което от години е закъсало финансово. .

На инвеститорите ще бъдат предложени 118 000 000 акции, представляващи 100 на сто от капитала на дружеството. Покупната цена на 23 600 000 акции или 20 на сто от капитала може да бъде платена с непарични платежни средства.

До участие в процедурата ще се допускат инвеститори, които имат опит в управлението и организацията на дружества, произвеждащи отбранителна продукция и продукция с гражданско предназначение, и опит в реализацията на такава продукция чрез износ, внос и трансфер на оръжие. Изрично изискване е да не са регистрирани в офшорни зони, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Приватизацията ще стане с конкурс в един етап.

Крайната комплексна оценка на офертите ще се формира на база на предлаганата покупна цена на продаваните акции /60 на сто тежест в оценката/, размера на инвестициите /30 на сто/ и предложения брой средносписъчна численост на персонала /10 на сто/.

В последните няколко години ВМЗ-Сопот е в перманентно тежко финансово състояние и невъзможност да си осигури сериозни поръчки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес