Трети пореден месец дефлация, спадът на цените се забавя

Продължава поевтиняването на сезонните плодове и зеленчуци, въздушният транспорт и туристическите услуги обаче поскъпват

Трети пореден месец дефлация, спадът на цените се забавя

Общото поевтиняване на стоките, макар и с намаляващ темп, продължава и през юли на месечна база. Годишната инфлация, която забави темпа на нарастване в края на юни 2015 г., месец по-късно вече е дефлация, става ясно от разпространените данни на Националния статистически институт (НСИ) в сряда.

През юли спрямо юни средното намаление на цените е 0.2%, докато месец по-рано беше 0.9%. На годишна база дефлацията също е 0.2%, докато през юни 2015 г. беше отчетена инфлация от 0.4% спрямо същия месец на 2014 г. За седемте месеца от началото на 2015 г. спадът на цените е средно с 0.3%.

Месечната дефлация през юли се дължи основно на поевтиняването на стоките в групата облекла и обувки – с 2.7%, както и на хранителни продукти и безалкохолни напитки, където понижението спрямо юни е 1%.

Продължава поевтиняването на сезонните плодове и зеленчуци. През юли цените на праскови и кайсии са намалели с над 32%, доматите са се продавали с 14.1% по-евтино. Спадът в цената на зелето е над 25%, а на морковите – с близо 12%. В сезона на бирата, пивото е поевтиняло с 1.2%.

Краставиците обаче са поскъпнали през миналия месец – с 4.4%, а цената на цитрусовите плодове се е повишила с 3.4%.

В групите на нехранителните стоки и услугите чувствително е намалението при облекло и обувки – съответно с 2.5 и 3.1%. Поевтиняването на газообразните и течни горива за битови нужди е съответно 3.9 и 1.2%, а дизелът се е продавал на цена с 0.6% по-ниска.

На фона на поевтиняването на дизела, бензините са поскъпнали, като цената на масовия  А95Н е нараснала с 1%, а тази на  А98Н – с 0.2%. В сезона на отпуските чувствително са поскъпнали пътническият въздушен транспорт – с 9.5% и комплексните услуги за почивка и туристически пътувания – с 13.4%.

В публикуваното от Българска народна банка (БНБ) тримесечно издание "Икономически преглед" като основна причина за отчитането на отрицателна инфлация през първите пет месеца на 2015 г. беше посочен спадът на петрола в евро и пренасянето му върху цените на транспортните горива у нас.

В същото време от централната банка определят вътрешните фактори предимно като проинфлационни. Сред тях са повишаването на цените на производител на
плодове и зеленчуци в селското стопанство, отчитането на положителен годишен темп на на административно определяните цени, продължаващото повишаване на потребителското търсене и нарастването на разходите за труд на единица продукция.

БНБ очаква за третото тримесечие на 2015 г. инфлацията да бъде от -1 до -0.1%, а през четвъртото тримесечие на 2015 г – от -0.8 до 0.4%. "Основните рискове за реализиране на прогнозата са свързани главно с възможността цената на петрола да не последва очакваната тенденция към повишение, при което инфлацията ще бъде по-ниска от прогнозираната. Допълнително поевтиняване на някои стоки и услуги може да се очаква в резултат от понижението от КЕВР на цената на природния газ през третото тримесечие на годината", коментират от БНБ.

Споделяне

Още от Бизнес