Трети пореден месец дефлация, спадът на цените се забавя

Продължава поевтиняването на сезонните плодове и зеленчуци, въздушният транспорт и туристическите услуги обаче поскъпват

Трети пореден месец дефлация, спадът на цените се забавя

Общото поевтиняване на стоките, макар и с намаляващ темп, продължава и през юли на месечна база. Годишната инфлация, която забави темпа на нарастване в края на юни 2015 г., месец по-късно вече е дефлация, става ясно от разпространените данни на Националния статистически институт (НСИ) в сряда.

През юли спрямо юни средното намаление на цените е 0.2%, докато месец по-рано беше 0.9%. На годишна база дефлацията също е 0.2%, докато през юни 2015 г. беше отчетена инфлация от 0.4% спрямо същия месец на 2014 г. За седемте месеца от началото на 2015 г. спадът на цените е средно с 0.3%.

Месечната дефлация през юли се дължи основно на поевтиняването на стоките в групата облекла и обувки – с 2.7%, както и на хранителни продукти и безалкохолни напитки, където понижението спрямо юни е 1%.

Продължава поевтиняването на сезонните плодове и зеленчуци. През юли цените на праскови и кайсии са намалели с над 32%, доматите са се продавали с 14.1% по-евтино. Спадът в цената на зелето е над 25%, а на морковите – с близо 12%. В сезона на бирата, пивото е поевтиняло с 1.2%.

Краставиците обаче са поскъпнали през миналия месец – с 4.4%, а цената на цитрусовите плодове се е повишила с 3.4%.

В групите на нехранителните стоки и услугите чувствително е намалението при облекло и обувки – съответно с 2.5 и 3.1%. Поевтиняването на газообразните и течни горива за битови нужди е съответно 3.9 и 1.2%, а дизелът се е продавал на цена с 0.6% по-ниска.

На фона на поевтиняването на дизела, бензините са поскъпнали, като цената на масовия  А95Н е нараснала с 1%, а тази на  А98Н – с 0.2%. В сезона на отпуските чувствително са поскъпнали пътническият въздушен транспорт – с 9.5% и комплексните услуги за почивка и туристически пътувания – с 13.4%.

В публикуваното от Българска народна банка (БНБ) тримесечно издание "Икономически преглед" като основна причина за отчитането на отрицателна инфлация през първите пет месеца на 2015 г. беше посочен спадът на петрола в евро и пренасянето му върху цените на транспортните горива у нас.

В същото време от централната банка определят вътрешните фактори предимно като проинфлационни. Сред тях са повишаването на цените на производител на
плодове и зеленчуци в селското стопанство, отчитането на положителен годишен темп на на административно определяните цени, продължаващото повишаване на потребителското търсене и нарастването на разходите за труд на единица продукция.

БНБ очаква за третото тримесечие на 2015 г. инфлацията да бъде от -1 до -0.1%, а през четвъртото тримесечие на 2015 г – от -0.8 до 0.4%. "Основните рискове за реализиране на прогнозата са свързани главно с възможността цената на петрола да не последва очакваната тенденция към повишение, при което инфлацията ще бъде по-ниска от прогнозираната. Допълнително поевтиняване на някои стоки и услуги може да се очаква в резултат от понижението от КЕВР на цената на природния газ през третото тримесечие на годината", коментират от БНБ.

Споделяне
Още от Бизнес

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?