Трети руски агент е идентифициран по случая с отравянето на Скрипал

Сн. ЕПА/БГНЕС

Трети офицер от руското военно разузнаване, извършвал разузнавателна мисия преди отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, е идентифициран от британската полиция за борба с тероризма и службите за сигурност, пише в. "Дейли телеграф".

Смята се, че агентът на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) е посетил английския град Солсбъри, за да помогне за планиране на нападението, преди двама негови колеги да внесат нервнопаралитично вещество във Великобритания, посочва изданието.
Това е поредното разкритие във връзка с шокиращото нападение с Новичок, за което се смята, че е подбудено от Русия, отбелязва британският в. "Дейли мирър".

Атаката непреднамерено доведе до смъртта на британката Доун Стърджис и причини здравословни проблеми на приятеля ѝ Чарли Роули.

По-рано тази седмица беше разкрито, че заподозреният, идентифициран първоначално като Руслан Боширов, всъщност е високопоставен агент на име Анатолий Чепига, награждаван от руския президент Владимир Путин.

Според "Дейли мирър" британската полиция и контраразузнаване може да започнат разследване на евентуални предишни убийства, които може да са свързани с Чепига и неговия съучастник Александър Петров.

Предполага се, че тези мъже може да са осъществявали удари срещу мишени в различни части на света по поръчка на режима на Путин. Проучва се дали двамата са извършвали убийства в Украйна, Грузия и руската република Чечения.

Източници от британското военно разузнаване, цитирани от вестника, смятат, че Чепига и неговият съучастник, известен като Александър Петров, са убийци от ГРУ, обучени в "отстраняване" на политически и военни противници на руския режим.

Установено беше, че двамата са посетили Солсбъри с деня, когато Скрипал и дъщеря му Юлия са били отровени с Новичок през март.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят