Трети зам.-министър на правосъдието подаде оставка

Трети зам.-министър на правосъдието подаде оставка

Заместник-министърът на правосъдието, отговарящ за местата за лишаване от свобода, Димитър Бонгалов, подаде оставка, съобщиха от министерството в петък. По-късно пред журналисти премиерът Сергей Станишев съобщи, че приема оставката, понеже била по лични причини.

В правителството на тройната коалиция Бонгалов бе от квотата на Зелената партия, която е част от Коалиция за България. Той е третият зам.-правосъден министър, който подава оставка.

Пред Мediapool Бонгалов обясни напускането си с политически мотив – конфликт с лидера на партията Александър Каракачанов – и отрече причините за решението да са свързани с работата му, с отхвърлянето на Закона за амнистията, или с липсата на пари за решаване на проблемите на затворите. Поради липсата на пари за ведомството през май т. г. оставка подаде и министърът на правосъдието Георги Петканов (НДСВ), който бе заменен от Миглена Тачева.

Преди време Бонгалов напусна зам.-председателския пост в Зелената партия заради разногласия с Каракачанов. Оттогава зеленият лидер настоява пред премиера Станишев за смяната на Бонгалов.  

"Не мисля, че е уместно да продължавам да изпълнявам длъжността зам.-министър на правосъдието като член на политическия кабинет, при положение, че не споделям водената от председателя на партията си политика", обясни Бонгалов пред Mediapool  и добави, че да бъде независим зам.-министър, по подобие на независим депутат, е несериозно.

Зам.-председателят на Зелената партия Петко Джуджев каза пред Mediapool, че още от март от партията настояват Бонгалов да се оттегли, но той не е подавал оставка. Основната причина за настояването били "регламентираните и нерегламентиранете контакти на зам.-министъра с лица с недобро име в обществото".

Като пример за такъв контакт Джуджев посочи признанията на Бонгалов в негово интервю, че имал срещи с небезизвестния  Мирчо Петков за изграждането на първия частен затвор. Бизнесменът, известен с прякора Мирчо Циганина е близък до "обръча от фирми" на Ахмед Доган. Петков бе разследван за източването на Държавния резерв. При обиск в помещения на негови фирми бяха открити голямо количество документи за лични данни.    

Преди Бонгалов оставка подадоха още двама заместници на министъра в правосъдното министерство - Маргарит Ганев, който направи неуспешен опит да стане съдия по правата на човека в Страсбург, и Анна Караиванова – заради поредното отлагане на старта на Търговския регистър. Оставката на Караиванова обаче не бе приета от Станишев. Предстои тя да оглави инспектората към Висшия съдебен съвет. 

Запитан има ли планове с какво ще се занимава, Бонгалов отговори, че до назначаването му като зам.-министър е бил юрисконсулт в СИБанк. Трябвало само да си прекрати отпуската там и да се върне.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?