Третирането на софийския отпадък в завод ще струва 52 млн. лева годишно

Около 52 млн. лева ще струва годишно преработката на столичния боклук след заработването на завода за третиране на отпадъци, стана ясно по време на заседанието на Столичния общински съвет (СОС). Зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска обясни, че разходите за тон боклук ще са 73 евро.

В тази сума е включено и транспортирането на крайния продукт от преработката на отпадъците, т.нар RDF-брикети, до циментовите заводи, където те ще се изгарят. Столицата генерира годишно около 360 000 тона твърди битови отпадъци и така годишните разходи за преработването на отпадъците биха били около 52 млн. лева.

Бояджийска обясни, че това предполага повишаване на такса смет, което обаче ще става плавно до 2030 година. "Във всеки случай таксата няма да се повишава всяка година и ще бъде съобразена с "границата на поносимост". Тази граница не позволява таксата да надвишава 1.5% от доходите на 10% от гражданите с най-ниски доходи в столицата.

Зам.-кметът по екологията допълни, че е възможна и актуализация на парите за почистването за тази година, тъй като новите почистващи фирми работят на по-високи цени.

Бояджийска каза още, че предстои предоговаряне на схемите за разделно събиране в двата най-големи столични района – "Люлин" и "Младост". Съдовете там ще бъдат намалени, тъй като фирмите за разделно събиране изпитват затруднения заради финансовата криза и падналите цени на суровините. Освен че ще се намалят контейнерите, те ще се вдигат по-рядко и ще се наблегне на разделното събиране на отпадъци от търговските обекти.

Очаква се бившият концесионер "Новера" да подпише в рамките на деня споразумението за поетапна подмяна на съдовете за смет в 19-те столични района.

Бояджийска не очаква Ловеч и Харманли да откажат да приемат софийските бали, въпреки че такава опасност съществува заради заявката и на други общините да карат боклуците си там.

Все още няма отговор от държавата за съфинансирането на инсталациите за третиране на отпадъците, заяви още Бояджийска. Без такъв отговор общината не може да подготви молба за финансиране до ЕК. Държавното и общинското съфинансиране ще е в общ размер на 100 млн. евро. "Отправили сме няколко запитвания до Министерството на околната среда и водите и до Министерството на финансите, но нямаме отговори", каза Бояджийска.

Общата стойност на проекта за изграждане на инсталации за третиране на отпадъци в Столичната община е 183 млн. евро.

Споделяне

Още от България