Третият ден от болничния – за сметка на работника, натрупаните отпуски – до края на 2010

Третият ден от болничния – за сметка на работника, натрупаните отпуски – до края на 2010

Работникът няма да получава пари за третия ден от болничния лист. Това е залегнало в промените в Кодекса за социално осигуряване, които правителството предстои да одобри на заседанието си в сряда, съобщиха участващи в тристранния съвет за сътрудничество във вторник. Промяната в методиката на изплащане на болничните влезе като последната 60-та антикризисна мярка в пакета, който работодатели, синдикати и правителство изготвиха в продължение на месец.

Поради липсата на консенсус по мярката между социалните партньори вицепремиерът Симеон Дянков обяви, че кабинетът ще се възползва от правото си да я добави еднолично в пакета.

Предвижда се първите два дни от болничния да се изплащат от работодателя, като в първия се плаща сто процента от средното брутно трудово възнаграждение, а вторият - 60 процента. Третият е за сметка на работника. От четвъртия ден плащането се поема Националният осигурителен институт (НОИ).

Последваха нови преговори и министърът на социалната политика Тотю Младенов нееднократно заяви, че правителството очаква синдикатите и работодателите да излязат с общо решение, с което държавата ще се съобрази. 

Междувременно представителите на държавата дадоха да се разбере, че за тях предложението третият ден да е за сметка на работника е най-приемливо. Такава бе позицията на НОИ. Обсъждани бяха и идеите първият ден от болничния да се поеме от работника, а вторите два - от работодателя на 80%, както и варианта - трите първи дни да се поемат от работодателя, но плащането да е 50% от заплатата. Синдикатите не харесаха обаче нито едно от предложенията.

В момента първият ден е платен 100% от работодателя, а следващите се заплащат 80% от НОИ.

Промяната, която предстои кабинетът да гласува в сряда, трябва да важи до края на тази година, но е възможно срокът на действие да бъде удължен. Мярката се налага заради увеличените със 160 хиляди болнични за първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на миналата година.

От НОИ смятат, че нарастването се дължи на евентуални злоупотреби, но синдикатите са на мнение, че не може заради 5-10% измамници да се наказват всички работещи.

Внезапно е настъпила и промяна в последното внесено предложение за неизползваните платени годишни отпуски.

Във варианта, който правителството трябва да гледа след ден, е записано, че отпуските трябва да се използват до края на тази година, а не до края на 2011 г., както се споразумяха социалните партньори.

В проекта за промени на Кодекса за социално осигуряване се предлага още планираното от 1 юли увеличение на вдовишката добавка с 5% да се отложи за 2012 г. и се премахва добавката за старост за хората над 75 години.

Двете добавки трябваше да влязат в сила още от началото на тази година, след това бяха отложени за средата на годината, а при представянето на пакета с антикризисни мерки стана ясно, че изобщо няма да има добавки.

Синдикатите заплашиха с масови протести

Проектите за промени в кодекса предизвикаха острата реакция на синдикатите. Във вторник и от КНСБ, и от "Подкрепа" се заканиха, че ще организират масови протести, защото няма работещи, които да не са засегнати от мерките.

”КНСБ и КТ ”Подкрепа” категорично заявиха своята позиция и на тристранния съвет за сътрудничество, че не приемат орязването на правата и доходите на хората”, коментира пред журналисти вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.

”Какъвто и вариант да се избере - дали третият ден няма да се плаща, или вторият, това е едно наказание към майките, които гледат децата си и към работниците, които действително са болни. Не приемаме и орязване на правата по отношение на отпуските, когато работодателят не е дал съгласие за ползване на платен отпуск. ”По този начин, орязвайки тези права, работодателите отново ще получат един сериозен финансов бонус, защото милиони левове ще се дължат и се дължат в момента за неползвани отпуски”, каза Никифоров.

Според КТ "Подкрепа" с предложените промени в режима за ползване на отпуските, страната ни рискува ЕК да започне процедури за неизпълнение на задълженията ни по европейското членство. В писмо на лидера на "Подкрепа" Константин Тренчев до премиера Бойко Борисов се казва, че предложените текстове драстично нарушават както директива на европейската общност за организацията на работното време, така и на разпоредбите от конвенция и препоръки на Международната организация на труда.

БСП ще обжалват орязването на отпуските

От БСП и ДПС се обявиха против намеренията на кабинета. ”Мярката за орязване на отпуските е грешка. Тя представлява посегателство върху социални права. Дори и да се промени законодателството в тази насока, ние ще предприемем мерки да обжалваме това решение, защото то нарушава международни договорености по правата на трудещите се”, коментира депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова. Според нея тази мярка няма да има ефекта, който се очаква в чисто финансово изражение.

Хасан Адемов от ДПС пък коментира, че решението за болничните ощетява коректните данъкоплатци и са опит да се прехвърли отговорността от НОИ върху гражданите. Той заяви, че България е последна по доходи и получаване на обезщетения в ЕС и е неприемливо да се ощетяват хората.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?