Третият лъч на метрото тръгва от центъра с 280 млн. евро от Европа

Парите за железници и пътища се разделят по братски

Снимка: БГНЕС

Изграждането на третия лъч на метрото ще започне от центъра с 280 млн. евро от оперативна програма "Транспорт". Това стана ясно от думите на транспортният министър Данаил Папазов, който представи кои проекти ще бъдат финансирани по програмата през следващия програмен период 2014-2020 г. на семинар в Златни пясъци.

Бюджетът на програмата е 1.2 млрд. евро, което е с близо 400 млн. евро по-малко спрямо сегашния програмен период. Транспортните проектите обаче ще могат да разчитат и на още 359 млн. евро от новия финансов инструмент "Свързана Европа". Парите за жп и пътни проекти се разпределят поравно, стана ясно още от думите на министър Папазов. Реално обаче средствата ще стигнат за финансиране на един голям проект плюс нещо дребно за довършване.

Метрото тръгва с най-тежкия участък в центъра

"Предлагаме през следващия програмен период през нашата програма да бъде финансирано строителството на най-тежкия участък от третия лъч на метрото - трасето от бул. "Янко Сакъзов" до кв. "Красно село". Неговата индикативна стойност е 280 млн. евро и ще осигури връзката с другите две линии, които бяха реализирани през последните години", каза министър Папазов.

Изграждането на третия лъч на метрото от бул."Ботевградско шосе" до жк."Овча купел" струва 620 млн. евро. От тях 140 млн. евро са необходими за закупуването на метровлаковете, като средствата ще дойдат от оперативна програма "Околна среда". Така за строителството необходимата сума е 480 млн. евро, от която към момента се осигуряват само 280 млн. евро. Така метрото отново ще разчита в случай на забавяне на някои от другите заложени проекти, а подземната железница пак ще спасява програма "Транспорт", както стана през този програмен период.

Решихме да започнем строителството на метрото с най-трудния подземен участък в центъра, защото той ще отнеме най-много време – около четири години, коментира изпълнителният директор на "Метрополитен" Стоян Братоев пред Mediapool. Другите аргументи са, че там трафикът на хора е най-голям, а и ще се осъществи връзката с другите две линии на метрото.

280 млн. евро ще отидат за изграждане на трасе под земята от 8.2 километра с 9 метростанциии. Първата е при театъра "Зад Канала", а последната е на ул."Житница".

Изграждането на останалите два надземни участъка – по бул."Ботевградско шосе" и до жк."Овча купел" ще струва около 160 млн. евро. Времето им за строителство е около две години.

Пътищата – довършване на магистрала "Струма"

За пътища пари има само за доизграждането на магистрала "Струма" с най-дългия и сложен участък от 65 км през Кресненското дефиле. Неговата индикативна стойност е 800 млн. евро.

В зависимост от останалия наличен финансов ресурс ще се работи и по направлението Видин – София, като приоритетно ще се финансира отсечката до Монтана, каза министър Папазов.

Пари за магистрала "Хемус" дори до Велико Търново засега няма. "Ще продължа да настоявам да бъдат обмислени всички варианти и ако има възможност за някакви икономии на средства, те да бъдат насочени към магистрала "Хемус"", каза Данаил Папазов.

Заради отпадането на магистралата, която трябва да свърже София с Варна, се разгоря спор с президента, който обвини правителството на Пламен Орешарски в "национално предателство" заради намерението да даде на концесия строителството на "Хемус". Проблемът обаче е, че няма достатъчно средства по оперативната програма, а след Велико Търново магистралата не лежи и на еврокоридор и не може да се финансира с европейски средства. Така единственият възможен вариант за изграждане на северната магистрала остава заем от Европейската инвестиционна банка.

ЖП линията Карнобат – Синдел – новият фаворит

В железопътния транспорт основният приоритет е довършването на ремонта на цялата жп линия Пловдив – Бургас. През този програмен период се изпълняват три участъка, а за завършване на цялото направление ще са необходими още около 350 млн. евро, каза министър Папазов.

Новият приоритетен проект е изграждането на жп линията Карнобат – Синдел, която ще осигури връзката между Южна и Северна България. Тя е частично построена преди години и за да заработи, е нужно да бъде завършен един тунел и няколко участъка на обща стойност около 170 млн. евро.

"С една сравнително малка инвестиция ще направим връзка между пристанищата във Варна и Бургас", посочи министър Данаил Папазов. Той подчерта, че важността на тази връзка ще бъде още по-голяма след реализирането на проекта за изграждане на тунел под Босфора и отсечките, които се строят в момента по направлението Пловдив – Свиленград – турската/гръцката граници.

За включване в оперативната програма е предложен и ремонтът на жп линията Русе – Варна, с който река Дунав ще бъде свързана с пристанищата във Варна и Бургас. Предвижда се и подготовката на проекти за изграждане на интермодални терминали в двата града.

"Целта ни е да започнем строителство и по жп направлението София – Септември. Там приоритетно ще се изгражда отсечката Септември – Елин Пелин, която е най-тежката и където в момента се губи най-много време при пътуване", каза министър Папазов, но от думите му се разбра, че пари за нея към момента няма.

"Свързана Европа" за жп линията Видин - Медковец

По новия финансов инструмент "Свързана Европа" България кандидатства с два проекта.

Единият е съвместен с Румъния за премахване на критичните участъци по река Дунав при Батин – Белене. Изпълнението му започна още през 2006 г. от румънска страна по предприсъединителната програма ИСПА, като до момента все още не е завършен. Прогнозите са той да струва около 100 милиона евро за всяка от двете страни.

Жп линията Видин – Медковец, който е част от връзката между дунавския град и столицата, е другият проект, с който кандидатстваме по "Свързана Европа".

Като резервен се подготвя и проектът за жп линията Драгоман – София.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?