Третият мост над Дунав ясен до два месеца

На кое място ще се строи третият мост над Дунав между Румъния и България ще е ясно до два месеца. Това обяви Константин Жипонов, управител на българо-датската фирма EKJ, която прави проучване за местата за нови мостове над реката.

 

По думите му в българо-румънския участък на реката трябва да бъдат изградени още четири свързващи съоръжения. В останалите участъци по Дунав мостове има през 12-18 км, а у нас "разстоянието е 400 км между Видин и Русе. "Такива разстояния просто не са допустими, това е огромна аномалия", коментира Жипонов.

 

Към момента са набелязани 4 възможни места за изграждане на трета връзка между България и Румъния. Това са между Силистра - Кълъраш, Никопол - Турну Мъгуреле и Оряхово – Бекет, както и още един мост между Русе - Гюргево.

 

Анализът по темата е изготвен от консултантска фирма TRANSPROJECT 2001 в партньорство с фирма EKJ по договор с Министерството на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния.

 

Новият мост трябва да бъде на отстояние поне 20.50 м над високи плавателни води, за да могат да минават под него кораби, както и да има две платна с по две ленти за движение във всяка посока, обясни Жипонов. Допълнително ще се обсъжда и евентуална жп линия по моста.

 

Третият мост може да бъде реализиран с европейско финансиране, както се изпълнява проучването за съоръжението в момента.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес