Третият нападател от Лондон е 22-годишен син на мароканец и италианка

Терористът Хурам Бут открито е позирал с флага на "Ислямска държава"

Предполагаемите терористи - Хурам Бут, Рашид Редуан и Юсеф Загба (от ляво на дясно)

Британската полиция потвърди, че третият атентатор от Лондон е Юсеф Загба, 22-годишен италианец от марокански произход, и обяви, че в хода на разследването е арестуван един човек в Баркинг, Източен Лондон, предаде Ройтерс.

Вчера полицията идентифицира първите двама атентатори и съобщи, че десет задържани заподозрени са били освободени заради липса на доказателства.

При атентата бяха убити седем и ранени близо 50 души след като нападателите първо се врязаха с вана си в пешеходци на "Лондон бридж", а след това атакуваха с ножове хора на пазара "Бъроу". Все още продължава идентифицирането на жертвите.

Полицията подчерта, че Загба досега не е привличал вниманието на службите за сигурност. Името му бе съобщено малко по-рано от в. "Кориере дела сера".

Бащата на Загба е мароканец, а майка му е италианка. Той е роден във Фес, в Мароко. През март 2016 г. е арестуван на летището в Болоня, докато се опитвал да се качи на самолет за Турция и оттам да отиде в Сирия, пише вестникът.

Италианското разузнаване е информирало мароканското, че Загба е подозрителен и често пътува. Подобно предупреждение е отправено и до британското разузнаване.

Родителите на Загба са живели известно време в Мароко, а после са се разделили и майката се прибрала в Италия. Сега живее в провинция Болоня. Синът ѝ няколко пъти е пътувал от Мароко до Италия, за да се види с нея.

През март 2016 г., след като бил арестуван, той бил обвинен за международен тероризъм, но това обвинение не било доказано. Въпреки това Италия го включила в списъка на хората, представляващи риск за сигурността.

За последно е живял в Лондон, където е работил сезонна работа в ресторант.

Хурам Бут открито е позирал с флага на "Ислямска държава"


Двайсет и седем годишният Хурам Бут, смятан за водач на триото терористи от събота в Лондон, е бил толкова безочлив, че открито е позирал с черния флаг на "Ислямска държава" при заснемането на документален филм на телевизия "Ченъл фор", озаглавен "Съседите джихадисти", съобщава във вторник "Дейли телеграф".

Той и други екстремисти от забранената терористична група"Ал Мухаджирун" даже са били задържани от полицията за един час за дребно провинение, но освобождавани.

Във филма, излъчен през 2015 г., Бут е заснет как се намесва, докато полицията обискира един от лидерите на групата. Той повишава глас и вика: "Защо го пипате!" В друг клип иска компас, за да знае накъде е Мека, за да отправи молитви.

Впоследствие МИ5 и службите за борба с тероризма са започнали да разследват Бут, като следствието е било още в ход до атаката му в събота вечерта с двамата съмишленици. В момента, когато е бил прострелян смъртоносно от полицията, Хурам Бут е носел фланелка на футболния клуб "Арсенал" и привързана към кръста фалшива бомба.

Бут е работел в столичната метростанция "Уестминстър", до британския парламент. Роденият в Пакистан британски гражданин е показан на снимка във вестник "Дейли мейл" с униформа на служител на метрото, който отговаря за безопасността на пътниците на перона. Той е имал "привилегирован достъп до тунелите под сградата на парламента", отбелязва вестникът. Бут е бил служител на метрото от май до октомври м.г.

Известните на властите връзки на Бут с "Ал Мухаджирун" пораждат сериозна тревога, че той не е бил спрян навреме. Тази групировка, забранена след бомбените атентати от 7 юли 2005 г., и нейните "наследници" са свързвани с една четвърт от ислямистките терористични нападения и заговори, отбелязва "Дейли телеграф".

"Гардиън" пише, че над 130 имами и мюсюлмански лидери са заявили, че няма да отправят заупокойни молитви за извършителите на съботната атака. Според вестника това е много необичайна мярка, предшествана от декларации на водачи от мюсюлманската общност във Великобритания, че ще удвоят усилията да изкоренят екстремизма. В една от декларациите се казва: "Ислямски дълг на всеки мюсюлманин е да бъде лоялен към страната, в която живее. Сега ние се питаме как екстремизмът и омразата са обзели някои елементи от нашата общност", пише "Гардиън".

Борис Джонсън: Трябва да работим за прекъсване на финансовите потоци на тероризма

Великобритания трябва да работи с други страни за прекъсване на финансовите потоци на тероризма, без значение дали това финансиране се дава със знанието на правителства или не, заяви британският външен министър Борис Джонсън.

На въпрос на журналист за правителствен доклад, който според британски медии се съсредоточава върху ролята на Саудитска Арабия във финансирането на тероризма, Джонсън заяви, че не може да коментира съдържанието на поверителния документ.

"Мисля, че с основание говорите за ролята на други страни, без значение дали самите им правителства знаят или не, при финансирането на групировки, които извършват терористични прояви, и при финансирането на джамии, в които се говорят всякакви изпълнени с омраза безумия", каза обаче Джонсън.

"Ние, разбира се, трябва да обърнем внимание на това. Това обаче по никакъв начин не извинява престъпниците, боклуците, които са отговорни за терористичните ужаси в страната ни", добави британският външен министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?