Преди изборите в Черна гора

Третият президентски мандат на Филип Вуянович изглежда сигурен

Победата му ще циментира властта на "силния човек" в Подгорица – премиера Мило Джуканович

Филип Ваунович и Миодраг Лекич

На предстоящите в неделя президентски избори най-вероятно сегашният държавен глава Филип Вуянович ще спечели трети мандат и така ще циментира управлението на Демократичната партия на социалистите /ДПС/ на премиера Мило Джуканович. Това пише в петък агенция ДПА.

Последните проучвания на общественото мнение дават на сегашния президент подкрепа от 55 процента. Тъй като Миодраг Лекич от опозиционния  Демократичен фронт е единственият друг претендент, най-вероятно няма да има втори кръг на изборите, отбелязва агенцията.

Макар често да е бил в сянката на  Джуканович, 48-годишният Вуянович е на власт без прекъсване от 15 години. Той бе премиер, докато Джуканович бе президент от 1998 до 2002 г., а след това двамата размениха постовете си. Въпреки конституционното ограничение от два президентски мандата, на Вуянович бе позволено да се кандидатира  за трети пореден път, тъй като за пръв път той пое президентския пост преди Черна гора да стане независима от Сърбия през 2006 г.

Макар и лоялен поддръжник на Джуканович, Вуянович заемаше по-умерени позиции по трънливи въпроси, разединяващи Черна гора, особено по въпроса  за  отношенията с голямата просръбска част от населението. Тези политики  консолидираха неговия статут на най-харесван политик в страната след съкрушителната му изборна победа през 2006 г.

Неговият съперник Миодраг Лекич посочва, че Вуянович е марионетка на режима на Джуканович и обвинява двамата за широкоразпространената корупция, престъпност и връзкарство. Все пак, както отбелязва Франс прес, за разлика от Джуканович името на Вуянович рядко се споменава в многобройните корупционни афери на черногорската политическа сцена.

Висок и елегантен, с прошарени коси, 58-годишният Вуянович е женен и е баща на три деца. Адвокат по професия, той започна политическата си кариера през 1993 г. Той бе министър на правосъдието /1993-95/, министър на външните работи /1995-98/, премиер /1998-2002/ и председател на парламента.

По време на първия си президентски мандат /2003-2008/ през 2006 г. той свика исторически референдум, на който 55,5 процента от черногорците гласуваха за отделяне на републиката от Сърбия.

Макар президентският пост да е до голяма степен церемониален, 65- годишният Лекич  изтъква, че негова победа в неделя ще бъде начало на свалянето на режима на Джуканович.

Моята цел е да освободя поне тази институция, президентския офис, заяви Лекич на митинг преди вота, описвайки Вуянович като "сервилно копие" на Джуканович. Миодраг Лекич е бивш външен министър и първият политик, който обедини зад кандидатурата си всички опозиционни сили в бившата югославска република.

Дипломат от кариерата, той е ценен от международните представители за своето спокойствие и компетентност. Лекич изигра активна роля в политиката по време на парламентарните избори през 2012 г., формирайки коалицията Демократичен фронт. Тя спечели 20 от 81 места в черногорския парламент, с което стана основна опозиционна сила. Сега той е депутат и преподавател в Свободния университет по социални науки в Рим.

Негова страст е тенисът. Лекич е женен и е баща на две деца.

С 620 хиляди жители, най-малката от бившите югославски републики започна преговори за членство в Европейския съюз с Брюксел през юни 2012 г. Около 512 хиляди души имат право да гласуват в неделя.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани