Третият задържан в Китай канадски гражданин е жена

Канадският премиер Джъстин Трюдо говори пред медиите за ареста на канадски граждани в Китай.

Третият задържан в Китай канадски гражданин е Сара Макайвър, съобщи китайското министерство на външните работи, предаде Франс прес.

Отава съобщи вчера за трети задържан в Китай канадски гражданин, но каза, че това задържане няма връзка със задържането в Канада на финансовата директорка на Хуавей, след което последва и задържането на други двама канадци в Китай.

Днес говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин поясни, че на задържаната канадка може да бъдат наложени "административни санкции".

Според в. "Торонто пост" Макайвър е преподавателка от провинция Албърта. Изданието пише, че е започнала подготовка за нейното репатриране, предаде Франс прес.

Първият от тримата задържани канадски граждани в Китай - Майкъл Ковриг, има и унгарско гражданство, съобщиха днес запознати източници, предаде Ройтерс.

Агенти на китайската държавна сигурност арестуваха миналата седмица Ковриг, който работи за мозъчния тръст "Международна кризисна група". Той беше задържан по подозрение, че застрашава китайската национална сигурност. Според запознати източници унгарското гражданство на Ковриг е фактор, който може да доведе до ескалация на ситуацията и да засили натиска над Китай, посредством въвличане в случая и на ЕС, който е най-големият търговски партньор на Пекин. Два източника съобщиха, че унгарското посолство в Китай, също е поискало да получи достъп до Ковриг, който все още не му е предоставен.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят