Трето бягство на затворник само за седмица

Осъден за наркотици е изчезнал, докато е работил на външен обект

Георги Танчев

Избягал е затворник, който е излежавал присъдата си в затворническото общежитие от открит тип в Пловдив, съобщиха от правосъдното министерство. Това е третият избягал затворник за последната седмица.

Сигналът за бягството на 42-годишния Георги Танчев е подаден в 18 часа във вторник. Той е бил осъден на една година затвор за притежание на наркотици. Танчев е работил на външен неохраняем обект, от който не се е прибрал. От излежаване на присъдата му са оставали още 10 месеца и 24 дни.

Затворникът е обявен за общодържавно издирване, а по случая е започнала проверка. Прокуратурата съобщава, че избягалият е бил осъждан многократно за кражби и притежаване на наркотици. Предвиденото от закона наказание за бягство от затвора е до три години затвор.

На 3 април по обяд двама осъдени за убийства успяха да се измъкнат от Централния софийски затвор, при това без особени затруднения. Те излежаваха присъдите си в най-строгия възможен режим, но въпреки това са се сдобили с пистолет и нож.

Двамата преминаха буквално всички постове на охраната на затвора и изчезнаха с автомобил, който ги чакаше до оградата. След това бе съобщено, че само един надзирател е бил въоръжен, а повечето от охранителите са предпочели да се скрият от въоръжените бегълци, които все още са на свобода.

Два дни по-късно в същия затвор имаше нападение срещу надзирател. Той бе ударен няколко пъти в лицето от затворник, който е бил конвоиран от болницата в килията си. Инцидентът се е случил на същото място, където двамата рецидивисти започнаха рейда си срещу охраната на затвора на 3 април.

Бягството на затворника от Пловдив е 52-ят подобен случай за последните три години.

На 10 април правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че държавата ще предприеме мерки. Тя проведе среща с шефовете на затворите от цялата страната, за да се реши какво да се прави. След срещата Цачева призна, че България няма стратегия за справяне с проблема. Министирът обеща да се създадат две работни групи, които да начертаят някакви реформи, за които обаче няма пари в бюджета.

Надзирателите настояват за назначаване на нови хора, купуване на нова техника, по-високи заплати и строеж на нов затвор. Все още не е ясно какви мерки предприема министерството за изкореняване на ширещата се корупция сред служителите на затвори.

Споделяне

Още от България