Трето дело срещу Софиянски влиза в съда, той се готви за война

Следственото дело срещу кмета на София във връзка със сделката за "Милениум център" е приключило. Това е третото дело, което влиза в съда. Кметът на София е обвиняем и за сделките за Централни хали и бизнес-центъра на ул. Гурко" 1.

Софиянски сам съобщи за приключеното дело след като бе извикан в столичното следствие. Според разследването, от сделката за "Милениум център" са настъпили щети за общината в размер на 5 млн.лв. Очакването на адвокат Ина Лулчева е делото да влезе в съда още през следващата седмица.

На въпрос очаква ли нови атаки от прокуратурата, Софиянски отговори: "Предполагам, До изборите ще сме все така. Очаквам другата седмица сериозно напрежение. Но това - на война като на война", каза Софиянски, цитиран от БНР и обяви, че заминава на вилата си в Поручик Чунчево, където прибирал гроздето си.

Помолен да коментира изказването на Диляна Грозданова от вчера, че Филчев прилича на Франкенщайн, Софиянски отговори: Отдавна не съм го виждал. Вчера депутатът от НДСВ и главен секретар на Съюза на свободните демократи Диляна Грозданова нарече Никола Филчев Франкенщайн, защото можел да направи всичко с всеки. Тя изрази съчувствие към всички прокурори, следователи и дознатели, които са зависими от Филчев и които се питат кога той ще напусне този пост. Според нея вина за неговата сила има правителството на Иван Костов, гласувало неограничените му правомощия.

"Той може да застреля човек на площад "Народно събрание" и ако реши, после може да се самосезира", обясни Грозданова и допълни, че главният прокурор си контактувал директно с Господ.

На 25 юни, след като вече бяха образувани дела за Халите и Бизнесцентъра на "Гурко", столичното следствие повдигна обвинение на Софиянски и за договора за покупко-продажба на пакет акции на Столичната община в "Милениум център" АД София. Според обвинението договорът е сключен в нарушение на служебните задължения на столичния кмет с цел да набави облага за "Обединена българска банка" АД , от което са настъпили вредни последици за Столичната община в размер на 32 000 щатски долара.

С извънсъдебно споразумение към договора от 6 декември 1993 г. е регламентирано Столичната община да отстъпи на две дружества право на строеж върху парцел с площ 7 000 квадратни метра в квартал "Иван Вазов" за изграждане на административен, бизнес и банков комплекс. От това са настъпили вредни последици в размер на 5 000 000 щатски долара за Столичната община.

Споделяне

Още от България