Тревожен от провокации на Балканите, Борисов призова за разум

Да не подхождаме егоистично, за една секунда се руши, 20 години се възстановява, заяви премиерът в Мостар

Борисов и Вучич се срещнаха преди откриването на икономическия форум в Мостар

Българският премиер Бойко Борисов призова всички лидери на Балканите да проявят разум и да устоят на зачестилите напоследък провокации и конфликти в региона. Той стори това след среща с президента на Сърбия Александър Вучич във вторник, в Мостар на която бяха обсъдени ситуацията в региона и развитието на инфраструктурните проекти, които осигуряват свързаност между балканските държави и останалата част от Европа.

Борисов е специален гост на 21-ия Международен икономически панаир в Мостар, който се открива по-късно през деня. Изложението си поставя за цел да засили икономическото развитие чрез среща на бизнеса от региона със световни компании. В него ще участват и политически лидери от държавите от Западните Балкани.

"През последните няколко години всички с радост наблюдаваме как икономиката и инвестициите вървят нагоре. В едно нещо съм абсолютно убеден – ЕС иска мир и просперитет на Балканите. За другите големи играчи на международната сцена – надявам се да е така", каза Борисов на съвместната си пресконференция с Вучич, цитиран от правителствената информационна служба.

По думите му провокациите и конфликтите в региона напоследък тревожат всички. "Настроението не е оптимистично, по-скоро усещането е, че ни предстои нещо лошо, а преди няколко месеца не беше така“, коментира Борисов, визирайки инцидентите и словесните престрелки между Сърбия и Косово, липсата на съгласие по промените в изборния закон на Босна и Херцеговина, напрежението около Кипър и Гърция, войната в Сирия. Той приветства усилията на сръбския президент Вучич за запазване на спокойствието в преговорния процес с Прищина и на мира.

"Искрено се надявам, че и колегите в Косово ще продължат в същия дух“, каза премиерът Бойко Борисов и посочи, че ще потърси разговори по темата с президента на страната Хашим Тачи.

Президентът Вучич също заяви, че страната му е за мир и стабилност в региона и че Сърбия ще продължи да търси начин за намиране на компромис в решаването на проблемите между Белград и Прищина. Той подчерта, че на Балканите не са необходими сблъсъци. "Ще се боря за стабилност, няма да спя“, каза Вучич и допълни, че ще иска намеса на международната общност за запазване на мира в региона.

Борисов изрази оптимизъм за провеждането на Срещата на върха в София за Западните Балкани, въпреки че някои държави не са признали Косово. „Надявам се да намерим път да се решат тези проблеми, защото на 17 май трябва да влезем в Съвета с оптимизъм, с решени проблеми. Ние, политическият елит, сме отговорни за това. Всичко друго е егоистично, всичко друго няма значение. Който го допусне, той ще завлече всички“, подчерта министър-председателят Бойко Борисов.

"Обръщам се към нашите братя мюсюлмани, бошняци, хървати, сърби, целия регион – да проявим разум, защото последствията ще са само за Балканите. Изживяхме го. България се върна десетилетия назад само заради войната. Не бива да бъдем егоисти, да мислим че един конфликт ще отмине някой от нас. За една секунда се руши, 20 години се възстановява… Мостар е хубаво място да се каже това“, посочи Борисов като припомни, че именно този град в Босна и Херцеговина е символ на войната отпреди 20-ина години, която спря развитието на региона.

Същите послания Борисов отправи и предишната вечер при срещата си  с Драган Чович - член на Председателството на Босна и Херцеговина. "На Балканите не може да подхождаме егоистично, проблем в която и да е държава засяга и другите, затова разчитам и на колегите за постигане на мир", каза българският премиер.

В тази толкова важна изборна година за Босна и Херцеговина по всякакъв начин ще се опитаме да помагаме за единството на държавата, каза още Борисов.

С Чович той е обсъдил неусвоения потенциал на отношенията между България и Босна и Херцеговина, евроатлантическата перспектива на страните от региона и най-сериозният инструмент за гарантирането ѝ – развитието на икономиката и на инфраструктурата.

"Направим ли инфраструктурата, ще има и просперитет. Другото го пробвахме, не се получи", каза още Борисов.

"Сигурен съм, че нашият евроатлантически път е без алтернатива", заяви Чович.

Споделяне

Още от Балкани