Тревожен ръст на заразените с коронавирус в Европа

Санитарни служители извършват дезинфекция в старчески дом в Мадрид.

Няколко големи държави в Европа, които в началото на пандемията бяха сред най-тежко засегнатите от нея на нашия континент, регистрират отново значителен ръст на заболелите за 24 часа.

Испания регистрира скок от 2615 нови случая, докато страната се бори да спре появата на нови клъстъри на заразата, чийто брой се увеличи след вдигането на строгата карантина в страната преди месец, предаде Ройтерс. Това е нов рекорд, откакто отпадна състоянието на тревога.

По данни на здравното министерство общият брой на заразените е достигнал до снощи 270 166, спрямо 267 551 ден по-рано. През последните 14 дни са установени 16 410 нови случая на коронавирус, съобщи министерството. Повечето нови заразени са в Арагон, Каталуня и Мадрид.

Стигна се дотам местните власти в Мадрид да препоръчат носене на маски дори у дома. Предпазните маски трябва да се носят дори у дома, ако сте с хора, с които не живеете, заяви местен служител от региона на Мадрид, въпреки че призна, че подобна препоръка няма как да бъде наложена.

Испания вече е въвела най-строгите правила в Европа по отношение на носенето на маски. В Мадрид те са задължителни на всички обществени места, освен ако хората са на открито и могат да спазват 1,5 метра дистанция. В по-голяма част от страната маските трябва да бъдат носени, без значение на безопасната дистанция, но няма правила да бъдат носени у дома.

"Препоръчваме, като предпазна мярка, носенето на маски у дома, когато има срещи и събирания с хора, с които не живеете", заяви на пресконференция главният здравен служител на региона на Мадрид Енрике Руис Ескудеро. "Смятаме, че е важно, тъй като повечето огнища пламват при семейни или приятелски сбирки и празненства, където се събират хора, които не живеят заедно", добави той.

За първи път от началото на юни броят на новите случаи на коронавирус в Италия е над 300 за денонощие. За последните 24 часа новите заразени са 306, съобщи снощи здравното министерство. Починалите са се увеличили с 10 и вече са 35 092 от началото на пандемията.

Нови заразени са последното денонощие има в почти всички области на Италия. Властите смятат, че новите локални огнища на заразата се дължат на "внос" от чужбина, в частност на пристигнали по море мигранти.

Общият броя на установените носители на коронавируса в страната е 245 338, от които 197 824 са се възстановили, включително 214 за последното денонощие.

Броят на потвърдените нови случая на коронавирус във Франция продължава да нараства, като през последното денонощие бяха регистрирани над хиляда случая и десет нови огнища на зараза, съобщи Франс прес, като се позовава на здравното министерство.

Наблюдава се тенденция на ускоряване през последните седмици, с 26 процента повече случая в сравнение с миналата седмица, срещу 18 процента и 11 процента нарастване в предходните седмици.

Епидемията взе десет жертви през последното денонощие, с което общият брой на починалите достигна 30 182.

От 9 май са открити 570 клъстъра, от които 361 за овладени, посочи министерството. До днешна дата продължават да са активни 209 огнища на зараза, като десет от тях са открити през последното денонощие.

Потвърдените случаи на коронавирус в Германия нараснаха през последното денонощие с 815, до 204 183, съобщи институтът "Роберт Кох".

Починали са десет души, с което общият брой на жертвите достигна 9111, добави институтът, цитиран от Ройтерс.

Германският институт "Роберт Кох" изрази силно безпокойство от увеличаващия се брой нови случаи на коронавирус в Германия, предаде ДПА.

"Това развитие е много тревожно и ще продължи да бъде доста внимателно наблюдавано от института", заяви негова говорителка и подчерта, че трябва да се избегне по-нататъшно влошаване на ситуацията.

"По-рано имаше около 500 случая на ден, а на моменти значително по-малко", каза говорителката.

Макар че новите случаи се увеличават в цялата страна, институтът казва, че над 60 процента се дължат на разрастване на заразата в провинциите Северен Рейн-Вестфалия и Баден-Вюртемберг.

По-големи празненства, почивни дейности и работни места се установяват като огнища на вируса. Разпространението се свързва също с посещения в административни и здравни учреждения. Все повече случаи се откриват при хора, завръщащи се от пътувания в чужбина, отбеляза институтът.

Споделяне

Още от Коронавирус

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?