Тревожно "изтичане на мозъци" и от Германия

Експертна комисия към германското правителство изрази безпокойство от "изтичане на мозъци" от научните среди, което лишава най-голямата европейска икономика от някои от най-блестящите ѝ умове, предаде Франс прес.

"По пътя на емиграцията Германия губи много от най-добрите си учени", посочва Комисията за иновации и развойна дейност в доклада си, представен днес на канцлера Ангела Меркел.

Германската система за научна дейност изглежда не е достатъчно привлекателна за най-добрите изследователи, се казва в текста. Над 23 000 действащи учени са емигрирали от Германия между 1996 и 2011 г., докато за същия период в Германия са се установили по-малко от 20 000.

В много страни като САЩ, Швейцария, Холандия или Белгия, германците представляват най-многобройната чуждестранна научна общност, отбелязват експертите.

Те съветват германското правителство да разработи специални програми за насърчаване на учените да се връщат и да работят активно за развиване на специализирани центрове по интереси в германската университетска система.

Наред с това авторите на доклада приканват германските научни институти да наемат повече чуждестранни учени и да правят всичко възможно да ги задържат.

Докладът, изготвен от шестима университетски професори, засяга и няколко аспекта от изобретателската и развойната дейност в Германия. Той приветства факта, че разходите за наука и развойна дейност в страната достигат 2,9 процента от брутния вътрешен продукт, което се доближава максимално до набелязаната цел от 3 процента.

Документът обаче подчертава, че все повече германски компании реализират разходите си за развойна дейност в чужбина. Между 2009 и 2011 г. разходите за научно-изследователска и развойна дейност на германски предприятия извън Германия са се увеличавали с по 15,3 процент годишно, при увеличение от 5,7 процента на разходите в границите на Германия.

Разходите за изследователска и развойна дейност на германски фирми са най-значителни в САЩ, следвани от Франция и Япония. Китай набира позиции в това отношение, но остава далеч назад.

Споделяне

Още от Европа