Три американски щата гласуваха за връщането на смъртното наказание

Калифорния отхвърли на референдум задължителни презервативи в порно филмите

Три американски щата гласуваха за връщането на смъртното наказание
Избирателите в американските щати Калифорния, Оклахома и Небраска гласуваха в подкрепа на смъртното наказание, съобщиха световните агенции. 
 
В Калифорния избирателите отхвърлиха предложение за премахване на екзекуциите в щата и замяна на смъртното наказание с максимална присъда доживотен затвор.
 
В Оклахома избирателите гласуваха за затягане на законодателството за смъртното наказание.
В Небраска избирателите гласуваха за възстановяване на екзекуциите, като одобриха отмяната на закон от 2015 г. за премахването им.
 
В САЩ има над 2900 души, които очакват да бъдат изпълнени смъртните им присъди. Според правозащитната организация "Амнести интернешънъл" страната е на пето място в света по брой на екзекуции, изпълнени през 2015 г., а пред нея са Саудитска Арабия, Пакистан, Иран и Китай.
 
На друг референдум жителите на Калифорния отхвърлиха предложението за задължително използване на презервативи в порнографските филми, снимани в югозападния американски щат. 
 
Инициативата е била отхвърлена с 54 процента против при 46 на сто за, сочат окончателните резултати.
 
Предложението бе подкрепено от базираната в Лос Анджелис фондация за борба с вируса на СПИН "СПИН здравеопазване" (AIDS Healthcare). И двете водещи партии в САЩ, Републиканската и Демократическата, както и големите вестници в Калифорния, обаче бяха против.
 
Клауза от проекта предвиждаше частни лица да могат да докладват за нарушения и да събират дял от евентуалните глоби.
 
Калифорния е основен център на порно индустрията в САЩ, която е оценявана на 10 милиарда долара годишно, отбелязва ДПА.
 
Агенцията припомня, че в окръг Лос Анджелис, където се произвеждат повечето от порно филмите в щата, вече има задължително изискване актьорите да използват презервативи. 
 
След като то влезе в сила през 2012 г., броят на разрешенията за снимане на "филми за възрастни" в окръга е намалял с над 90 процента, обърна внимание вестник "Лос Анджелис таймс". 
 
Освен това на референдумите, които се проведоха заедно с президетските избори, три американски щата - Калифорния, Масачузетс и Невада подкрепиха легализиране на употребата на марихуана за развлекателни цели.
 
Други три щата - Флорида, Арканзас и Северна Дакота - одобриха използването на марихуана за медицински цели. Така вече половината от 50-те американски щати одобряваат "медицинската" марихуана.
 
В Колорадо хората подкрепиха правото на нелечимо болните хора да изберат смъртта пред страданието.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?