Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Три български фирми са сред 50-те най-бързо растящи технологични компании в Централна Европа

Номер едно е полската "Пакхелп" с растеж от 9077% за три години

3 коментара
Три български фирми са сред 50-те най-бързо растящи технологични компании в Централна Европа

Три български фирми влязоха в класацията на "Делойт" за 50-те най-бързо растящи технологични компании. Това са "Корс Дот", "Сторпул Сторидж" и "КлаудКарт", които се класират съответно на 13-то, 46-то и 50-то място. Българските фирми "Ендуросат" и "Нотолитикс" са отличени в категорията "Изгряващи звезди".

За конкурса показателен е факта, че 84% от компаниите участват за първи път в класацията. Софтуерните фирми отново доминират, като се включват с 30 участници. Секторът на медиите и развлеченията се представя с 11 компании от общо 50.

Регионалната класация на "Делойт" за Централна Европа за  бързо растящи компании в технологичния сектор се провежда за 21-ва поредна година. Тази година в нея попадат фирми от  Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Косово, Латвия, Литва, Северна Македония, Молдова, Черна гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения.

Фактът, че 42 от компаниите в класацията на Deloitte Technology Fast 50, тази година участват за пръв път, показва, че регионът е център на иновативни и креативни млади фирми, които оформят бъдещето. Осем от тях бяха отличени в категория "Изгряващи звезди" през 2019 г. (специалната ни категория за бързо развиващите се компании, които все още не са достатъчно зрели, за да бъдат включени във Fast 50). Това също свидетелства за доброто здраве на технологичния сектор в региона, тъй като компаниите, които са започнали дейността си само преди няколко години, правят скок към утвърждаване на бързо развиващ се бизнес, посочват от "Делойт".

Победителят с ръст от 9077% за три години

Начело на класацията е полската "Пакхелп" (Packhelp S.A.), която бележи среден немп на растеж от 9077 процента за периода 2016 - 2019 г. За сравнение средният темп на растеж на 50-те най-бързо развиващи се компании в класацията е 1460 процента за същия период.

"Пакхелп" разработва решение, което дава на бизнесите достъп до маркови опаковки по поръчка с минимално въздействие върху околната среда. Компанията използва патентована технология, за да създаде това, което нарича "най-добрият редактор на опаковки с възможност за уеб, позволяващ на клиентите да проектират и визуализират своите решения за опаковане с пълна точност".

Българските представители

Най-напред от българските фирми се класира "Корс Дот" ООД, която заема 13-та позиция в класацията с 1336% ръст на приходите за периода 2016 – 2019 г.

Компанията предоставя на клиентите експертни съвети за най-добрите налични възможности за обучение за технологии и бизнес умения. За разлика от традиционните обучителни компании с фиксирани учебни програми и ограничен капацитет за доставка, тяхното решение има неограничен обхват на технологии, местоположения и методи за доставка.

"Корс Дот" предлага решения доставени от опитни обучители, сертифицирани във всички основни и нишови Dev, DevOps и ИТ технологии, включително доставчици като Microsoft, AWS, Google, IBM, Cisco, Citrix, VMware, Juniper и др.

Основният продукт на компанията е Instructor Hub - най-голямата платформа за сертифицирани технически обучители на свободна практика в Европа с повече от 3200 регистрирани професионалисти.

"Сторпул Сторидж" АД заема 46-то място в класацията с растеж от 541% на приходите за последните три години. Компанията предлага едно от най-бързите решения за софтуерно дефинирано съхранение (SDS) на ниво блок на българския пазар. Техният продукт се използва от публични и частни производители на облаци - предприятия, телекомуникации, MSP, SaaS, доставчици на облак и хостинг и други.

Предлага се като софтуер, плюс напълно управлявана услуга, която трансформира стоковия хардуер в бърза, високодостъпна и мащабна платформа за съхранение на данни.

Със своя изчерпателен набор от функции за управление на данни, софтуерно дефинираното решение за съхранение на "Сторпул" надхвърля възможностите на другите продукти за съхранение.

Основните области на конкурентно предимство включват неговото съхранение и производителност на приложенията, лекота на използване, ъптайм, гъвкавост, безпроблемна мащабируемост и силна поддръжка на клиенти. Това позволява на клиентите на компанията да ускорят своите натоварвания и приложения до 50 пъти и да постигнат 100% ъптайм.

"КлаудКарт" АД затваря класацията със заемането на последната позиция в нея. Компанията разработва нов глобално насочен проект SaaS в областта на електронната търговия, носещ същото име като марката - CloudCart - цялостна платформа за електронна търговия, подобрена от маркетинга.

Идеята на CloudCart е да бъде професионално решение от висок клас за създаване и поддържане на онлайн магазини, което се използва от непрофесионални търговци, желаещи да стартират и развият своя онлайн бизнес.

Основната цел на CloudCart е да подобри и улесни процеса на управление на онлайн магазини, като всъщност помага на онлайн търговците да се съсредоточат върху това, което правят най-добре: създаване, снабдяване и продажба на техните продукти и услуги онлайн.

Основната стратегия на CloudCart за постигане на тази цел е да предостави  всички необходими инструменти, необходими за воденето на успешен онлайн бизнес.

Изгряващи звезди

Две български фирми попаднаха и в категорията "Изгряващи звезди". Тя съществува, за да отличи стартиращи бизнеси с бърз растеж, които имат шанс да се класират в основната категория на класацията след години.

По-голямата част от компаниите в тази категория (23 от 25) са нови в класацията на "Изгряващите звезди" през 2020 г. Фирмите в тази категория са от Чехия, Полша, Босна и Херцеговина, България, Косово, Хърватия и Словакия.

Първо място заема чешката компания FF Trader s.r.o. , обслужваща финтех сектора (FTMO)с темп на растеж от 2356%. Компанията разработва онлайн платформа за обучение FTMO за търговци на финансови пазари. Платформата е изградена, за да обучи клиентите за правилните техники за управление на риска и да ги мотивира да бъдат дисциплинирани в търговията. За тези, които преминат успешно оценяването, FF Trader предлага атрактивно сътрудничество със собствената си търговска компания.

Българската "Ендуросат" заема 11-та позиция в класацията на "Изгряващите звезди" с ръст на приходите от 405% за периода 2016-2019 г. "Ендуросат" е една от най-бързо развиващите се космически компании в Европа, предоставяща решения за глобалния космически пазар. Компанията е основана през 2015 г., като до края на  2016 г. екипът проектира първите си сателитни системи. През второто тримесечие на 2018 г. те стартират със своите усъвършенствани комуникационни и силови модули. В края на същата година броят на клиентите, които компанията подкрепя в техните космически начинания, възлиза на 50.

НОТО е основният продукт на българската компания "Нотолитикс" ООД, която заема 19-та позиция в класацията за "Изгряващи звезди". Фирмата е основана през 2015 година. Предлага софтуерна платформа от последно поколение, предназначена за мониторинг в реално време на финансови и/или нефинансови трансакции. Целият професионален опит на основателите на компанията в областта на превенцията на измами е вложен в платформата и осигурява регулаторното съответствие с нормативната рамка и помага за контрол върху оперативния риск във финтех индустрията.

Въздействащи звезди

Тази година "Делойт" има и нова категория - "Въздействащи звезди", която отличава онези компании, които имат ясно етично измерение в основата на своя бизнес модел.

В тази категория отново три български компании намират признание. Това са "Ендуросат" АД, "КлаудКарт" и "Ескрео". Техният принос е особено важен в ситуации като кризата с Covid-19, в която целият свят обръща поглед не само върху технологиите и технологичните решения, но и върху влиянието на компаниите върху обществото като цяло, посочват от "Делойт".

"Фактът, че 42 от 50-те представени компании тази година са нови в класацията, показва колко млади и енергични са нашите най-бързо растящи и най-иновативни компании. През 2020 г. средният темп на растеж при всички участници е 1460%, значително изпреварвайки миналогодишните 1128%", коментира Силвия Пенева, управляващ съдружник на "Делойт България". По думите ѝ класацията показва, че българският бизнес по нищо не отстъпва на водещите компании на европейско ниво. "Нашите бизнеси са не само бързо развиващи се, но и отговорни към обществото, което във времена като днешните, е изключително важно", казва Пенева.

Класацията

Technology Fast 50 Централна Европа класира най-бързо развиващите се технологични компании в региона въз основа на ръста на приходите за период от четири години. За класирането за 2020 г. са анализирани приходите от 2016 до 2019 г.

Компаниите, попаднали в основната категория, трябва да отговарят на редица критерии. Това са да имат годишни приходи от поне 50 000 евро за 2016, 2017, и 2018 и 100 000 евро през 2019; да разработва собствена технология или да отделя значителни средства за научноизследователска и развойна дейност; както и да притежават фирмена структура, която изключва филиали с мажоритарна собственост на чуждестранни стратегически компании. След това победителите се избират чрез класиране на база на ръста на приходите им за четирите години от 2016 до 2019.

В категорията "Изгряващи звезди" са компании с голям потенциал, но не достатъчно зрели, за да отговарят на критериите на основната категория. За да участват в категорията "Изгряващи звезди", компаниите трябва да развиват дейност в продължение на най-малко три години и да реализират приходи от над 30 000 евро за всяка една от тях (за периода 2017-2019). С изключение на това изискване, всички други критерии са еднакви с тези от основната категория Fast 50.

"Въздействащи звезди" е специална категория, която признава компании, които успешно свързват своите продукти/услуги с положителното въздействие върху поне едно от следните направления - общество, бизнес, иновации, околна среда и разнообразие.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Петя Младенова
  #3

  Полезен материал. Успех на компаниите! Ако сте решили да си изградите професионален уеб сайт или да пренесете физическия си бизнес в Интернет, вероятно бихте искали да узнаете къде и как може да си изработите сами продаващ сайт, без да имате технически и дизайнерски умения. Информирайте се коя хостинг компания в България предлага такава възможност, а също и защо избрах хостинг в Jump, като посетите публикацията: https://www.inter-reklama.com/blog/zashto-izbrah-hosting-v-jump/

 2. .text
  #2

  "публични и частни производители на облаци" Това изби рибата. В океана.

 3. dimitardi100
  #1

  Успех за всяко добро и полезно начинание !

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.