Три български фирми засечени в нелегален оръжеен износ за Ирак

Три български фирми фигурират в списъка на главния американски оръжеен инспектор Чарлс Дуелфър за държавите и компаниите, продавали конвенционални оръжейни технологии на предишния иракски режим в нарушение на резолюциите на ООН: Джеф(JEFF), Сара - М(SARA-M) и ЕЛМЕТ(ELMET).

Списъкът включва доставчици от Украйна, Кипър, Франция, Северна Корея, Русия, Беларус, България, бившата Югославия, Сирия, Йордания, Китай и Чехия.

"Много отделни компании и някои държави съзнателно са нарушавали санкциите", констатира докладът на ЦРУ в частта си за финансите и снабдяването на бившия иракски режим.

София се пообърка с реакциите

Визираните български фирми са поддържали бизнес контакти с режима на Саддам Хюсеин в периода след 1999 г. Според правителствения говорител Димитър Цонев, обаче в доклада ставало дума за сделки "отреди 10-12 години".

Часове след публикуването на доклада в официалния сайт на ЦРУ (www.cia.gov) Министерството на икономиката в София съобщи, че не е издавало разрешителни за износ на оръжия и оръжейни технологии за Ирак, а министърът на отбраната Николай Свинаров заяви, че по линия на изпълнителната власт е назначена проверка на изнесените данни.

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов пък каза, че "до момента НСС и НСБОП не разполагат с доклада на ЦРУ" и че в четвъртък вечерта ще се срещне с представители на американското посолство, за да обсъди доклада.

В засекретения вариант на документа, изпратен на Белия дом, са идентифицирани компании от САЩ, каза в сряда Дуелфър, цитиран от агенция Блумбърг. Дуелфър е специален съветник на директора на ЦРУ за оръжията за масово унищожение и ръководи Групата за наблюдение в Ирак (американския екип инспектори в страната).

Докладът му бе публикуван в сряда и представен пред комисията по въоръжените сили на Сената. Основната констатация е, че няма доказателства Ирак да е произвел оръжия за масово унищожение след 1991 г. и към момента на военната инвазия през март 2003 г. Багдад не е разполагал с химически и биологически оръжия, а възможностите на страната в ядрената област са били влошени.

Според документа обаче Саддам Хюсеин е работил усилено за снемане на международните санкции и е възнамерявал да създаде оръжия за масово унищожение, ако те бъдат вдигнати.

Три български фирми са засечени с оръжейни доставки

В частта за оръжейните програми е посочено, че според откритите документи български фирми са доставяли на Ирак оборудване, резервни части и технологии, основно след 2000 -та година. От 1998 г. са регистрирани продажби на стоки с възможна двойна употреба. През 2001 г. Ирак е използвал Сирийския протокол, за да поръча редица доставки на машинно оборудване от България, пише в документа.

Според открити документи през посочения период софийската фирма САРА-М е предложила да снабдява Ирак с очила за нощно виждане и с резервни части за иракски самолети и танкове Т-55. В тази връзка докладът споменава кореспонденцията и контактите между фирмата и Генералната дирекция за военно разузнаване (GMID) на Ирак. В едно от писмата, към което САРА-М е прикрепила фирмен каталог, преведен на арабски, тя изразява надежда, че може да помогне на "героичната армия (на Ирак) да свали ембаргото, наложено на борещия се (иракски) народ".

Другата българска фирма, Джеф (JEFF), е имала бизнес контакти с иракската Комисия за военна индустриализация (MIC). Тя е била препоръчана на комисията от Иракската разузнавателна служба (IIS).

Според висш представител на иракската Комисия за военна индустриализация българското правителство е било наясно за връзките на фирмата с Ирак, които са вървели до началото на войната в Ирак през март 2003 г., но информацията не е потвърдена, се посочва в доклада на ЦРУ. Според разкрити документи през 2001 г. фирмата е сключила редица контракти за модернизация на иракски танкове и ракети, както и за доставка на части, на стойност 50 милиона долара.

След 2000 г. и друга българска фирма - ЕЛМЕТ, е изнасяла военна продукция за Ирак в нарушение на санкциите, наложени от ООН.

ЕЛМЕТ, по-конкретно, е доставяла компоненти за програмите на Ирак за безпилотни летателни апарати.

Докладът съдържа подробни данни за видовете военна техника и оборудване, както и за стойностите на сделките.

По данни от 2003 г., над 67% от собствеността на ЕЛМЕТ Инженеринг е частна. Над 50% от дружеството, управлявано от Ленко Ранков, е собственост на ЕЛМЕТ колектив (съставен от служители на бившата държавна фирма). Според регистрите сред останалите акционери в дружеството са Металхимхолдинг, Бета - Червен бряг, Микропроцесорни системи, Електрон консорциум, Терем и др.

В доклада на ЦРУ се посочва също, че според заловени документи Комисията за военна индустриализация на Ирак (MIC) е включила една българска компания в черния списък, тъй като собственикът ѝ бил "руско-израелски" бизнесмен.

Фрима Джеф е замесена в двете нелегални сделки за Сирия

Офшорката "Джеф корпорейшън" е регистрирала в България фирма "Полдис С", чийто управител Стоян Найденов е замесен в две сделки за незаконен износ на оръжие за Сирия.

Скандалът с незаконния износ на редуктори от военния завод в Търговище за Сирия избухна само 10 дни преди Срещата на върха в Прага на 21 ноември м.г., където ни бе отправена официална покана за членство в НАТО. Разследването показа, че продукцията е изнесена от фирма "Полдис", чрез посредничеството на "Родеос инвестмънт".

На съд бяха изпратени бившият изпълнителен директор на ТЕРЕМ ЕАД Владо Владов и служителите на фирмата-посредник по сделката "Полдис" Петър Синапов, Стоян Найденов и Михаил Георгиев. Четиримата, заедно с бившите длъжностни лица от търговищкия клон на ТЕРЕМ Валентин Тахчиев и Пламен Петров, бяха обвинени за продажбата на 150 комплекта редуктори на стойност 1 100 000 долара.

Найденов, заедно с Тахчиев бе и сред подсъдимите по друго дело - за нелегалния износ на 50 двигатели и 50 скоростни кутии за танк Т-55 за Сирия в периода 16 май 2001 до 11 март 2002 г.

В края на декември 2002 г. военният министър Николай Свинаров по повод на старата сделка обяви пред парламента: "През последната година и половина, откакто съм министър, е имало само една незаконна сделка и един неуспешен опит за сделка. Последният незаконен износ е осъществен през март 2001 г."

Вербувани учени

В частта на доклада, посветена на съхраняването и възстановяването на инфраструктурата на оръжията за масово унищожение, се посочва, че разузнавателната служба на бившия иракски режим успешно е вербувала учени от няколко страни, сред които и България, посочва в уебсайта си ЦРУ.

Докладът на Дуелфър цитира служител от среден ранг от бившето иракско разузнаване, според когото учени от Русия, Беларус, Полша, България, бившата Югославия, Китай и още няколко държави са били вербувани да доставят нова военна и свързана с отбраната на Ирак технология. Плащанията за тях са ставали в американски долари.

Правителството на Ирак е наемало чуждестранни учени като свободни консултанти. По думите на висш служител от бившето иракско разузнаване вероятно тези учени заедно със свои иракски колеги са осигурявали "ноу хау" за възстановяване на оръжията за масово унищожение. Това възстановяване трябвало да стане в срок от две години след евентуалното падане на санкциите, установява докладът, чийто части са поместени в уебсайта на ЦРУ, предаде БТА.

Цонев: това са "факти отпреди 10-12 години"

Става дума за факти от преди 10-12 години, заяви в четвъртък правителственият говорител Димитър Цонев по повод доклада на ЦРУ.

По думите на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов нито НСБОП, нито НСС имат информация за въпросния доклад.

Ген. Борисов: Невъзпитано е да се споменава името "ЦРУ"

"По принцип ЦРУ е организация, която само като и споменаваш името, считат, че си невъзпитан човек. При нас такъв доклад няма", заяви Борисов. Той отбеляза, че службите ни са работили по 15-тина сигнала, подадени от партньорски служби, които се оказвали неверни.

Борисов обеща късно в четвъртък да пита колеги от посолството на САЩ и до дни да даде информация на журналисти.

Министърът на отбраната Николай Свинаров съобщи, че по линия на изпълнителната власт е назначена проверка във връзка със споменаването на България в доклада на ЦРУ, но според него такива проверки трябва да бъдат осъществявани и от съда и прокуратурата.

Министърът коментира, че според практиката досега подобни проверки за Ирак вървят трудно, защото между твърденията и фактите, за които има документи, съществуват несъответствия.

Според него София не крие фактите, че поне половината от иракския дълг към България при режима на Саддам Хюсеин е натрупан от доставка на оръжие за Багдад, част от което е руско производство.

След 1989 г. България е друга и подобни нарушения, които имат своята политическа основа в периода на прехода, са изчистени окончателно, заяви министър Свинаров.

Министерството на икономиката от своя страна съобщи, че не е издавало разрешителни за износ на оръжия и оръжейни технологии за Ирак.

Различните правителствени комисии от 1996 г. насам стриктно са съблюдавали резолюциите на ООН по отношение на Ирак, се посочва в съобщението.

Споделяне

Още от Бизнес