Три банки на съд заради кредити във франкове

КЗП ще проверява наново общите условия по ипотечните кредити

Три банки на съд заради кредити във франкове

Комисията за защита на потребителите (КЗП) е започнала съдебни дела срещу три банки, отпускали преди години ипотечни кредити в швейцарски франкове, съобщи Константин Райков от ведомството във вторник.

Процесите са заведени през март заради неравноправни клаузи в договорите, след като преговорите за промяната им са се оказали неуспешни.

Няколко банки отпускаха кредити в швейцарски франкове преди около десетина години, когато тези продукти излизаха изгодно. След началото на финансовата криза обаче заради поскъпването на франка с около 50% продуктите значително се оскъпиха и се превърнаха в сериозно бреме за клиентите. Поради това БНБ поиска преустановяване на практиката.

Миналата година КЗП постанови, че неравноправните клаузи в действащите договори за ипотечни кредити в швейцарски франкове трябва да бъдат премахнати. Това стана след анализ на типовите договори на търговските банки.

Основната неравноправна клауза е, че целият валутен риск на практика се носи от клиента. Оказа се, че има и текстове, според които базовият лихвен процент се определя само и единствено по усмотрение на банката, което вече е незаконно според промените в Закона за потребителския кредит.

След като препоръките на ведомството не са дали положителен резултат, то е пристъпило към съдебни дела.

КЗП ще направи проверка на общите условия на ипотечните кредити във връзка с влизането в сила на новия закон за този вид заеми, каза още Райков.

До 2 октомври банките трябва да са се съобразили с изискванията на акта. След това ведомството ще изиска общите условия и типовите договори, за да ги провери за неравноправни клаузи и несъответствие със Закона за кредитите за недвижими имоти на потребители, обясни комисарят.

"Въвеждат се изисквания за предоставяне на обща информация за предлаганите кредитни продукти. Тоест банките трябва не само да представят информация за определен вид кредит, но и да го сравняват с други кредитни продукти, които се предлагат от същата банка или от други институции. Освен това е необходимо попълване и предоставяне на стандартизирана форма на преддоговорната информация", поясни Райков.

По думите му нов елемент в законодателството е въвеждането на изискване за предоставяне на индивидуални съвети на потребителите при теглене на заем. "Разбира се, този съвет може да бъде платен, но това трябва да е известно на потребителя, преди да му бъде предоставен съвет. Освен това, когато се прави реклама на ипотечен кредит, всички елементи трябва да са с еднакъв по размер, вид и формат шрифт. Например - посоченият лихвен процент не може да е с по-големи размери от останалите задължителни елементи на рекламата", обясни Райков.

По думите му по-строги изисквания ще има за извършване оценка на кредитоспособността на потребителите.

"Има специални изисквания към финансовите институции да правят по-обстойни проверки, като са задължени да вземат предвид всички фактори, които могат да повлияят на задлъжнялостта на клиента", посочи Константин Райков.

Той припомни, че потребителите вече имат 14-дневен срок за размисъл от предоставянето на проектодоговора до подписването му.

Константин Райков обясни още, че ведомството ще проверява банките и фирмите за бързи заеми и заради отпускането на онлайн кредити. Ще се проверява дали потребителите получават пълна и прозрачна преддоговорна информация, какви са формулярите за предоставяне на заемите, дали клиентите разполагат онлайн със споразумение за отказ от контракта в 14-дневен срок и т. н.

Тази година КЗП е анализирала 45 договора с общи условия на банки с общо 3800 клаузи, от които 351 са били неравноправни. От анализираните 351 клаузи на небанкови финансови институции неравноправни са се оказали 26 клаузи.

Споделяне

Още от Бизнес