Три банки ще управляват българската емисия от еврооблигации

Три чужди банки - френската БНП-Париба, британската “Ейч Ес Би Си” (HSBC) и австрийската “Райфайзен банк”, ще управляват бъдещата емисия от облигации на стойност 950 млн. евро, които ще се използват за погасяване на външния дълг, чийто падеж е в началото на 2013 г.

 

Това става ясно от законопроекта за ратифициране на договорите с трите банки, внесен в парламента от правителството.

Депутатите ще одобрят и договора за фискално агентство с The Bank of New York Mellon C.A., Люксембург, който е подписан на 4 юни. Институцията е регистратор и агент по прехвърлянето във връзка с емитирането на тези облигации.

В началото на април правителството упълномощи финансовия министър Симеон Дянков да подготви процедурите за излизането на България на международните пазари.

Сумата от 950 млн. евро е нужна на държавата, за да финансира изплащането на падежа от преструктурирането на външния дълг, направен от правителството на Симеон Сакскобургготски. През януари 2013 г. ще трябва да бъдат изплатени книжа в размер на 818 млн. евро плюс лихви.

Не е ясно с какъв падеж ще е новата емисия евроболигации, защото не е посочено в документа.

По информация на източници от пазара на вестник "Капитал" финансовият министър се е спрял на емисия с матуритет от пет години. Вестникът припомня мнението на анализатори отпреди месец, че при такава емисия лихвата, която инвеститорите ще поискат, за да държат български книжа, вероятно ще бъде малко под 5%. Емисията, която ще се погаси през 2013 г. е с лихва от 7.5%.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?