Три болници остават без ток заради неплатени сметки

Болниците в Девин и Любимец и белодробната болница в Пловдив са за застрашени да останат без ток заради неплатени сметки, съобщиха в сряда от EVN, която снабдява с електроенергия Югозападна България.

Кметът на Девин и управата на местното лечебно заведение са предупредени от електроразпределителното дружество, че от 5 февруари ще започне поетапно изключване на тока заради непогасените дългове. МБАЛ-Девин дължи на EVN около 33 хил. лева от просрочени сметки за ток, уточняват от енергийното дружество. Предизвестието за евентуално прекъсване на електричеството е изпратено на 26 януари до ръководството на болницата и до кмета, но въпреки това не е получен отговор на поканата за започване на преговори за разсрочване на задълженията, допълват от EVN.

Според информация на кмета на Девин Здравко Василев обаче до изключване на електричеството няма да се стигне, тъй като вече е постигнато споразумение с електроразпределителното дружество за разсрочване на задълженията.

Болницата в град Любимец пък дължи на EVN 22 437 лева. Дългът е натрупан в продължение на повече от година, съобщиха от компанията. Дружеството вече е изпратило предизвестие до болницата в Любимец също на 26 януари, в което предлагат преговори за разсрочване на натрупаното задължение за консумирано електричество. До момента нямаме отговор от болницата, отбелязват от компанията.

Сред заплашените от спиране на тока  е и Белодробна болница в Пловдив, която дължи около 7 000 лева за ток. Лечебното заведение обслужва пациенти от цяла Южна България, но има финансови затруднения и в момента преговаря за разсрочване на плащанията.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?