Три четвърти от българите даряват по празниците

Три четвърти от българите даряват по празниците

Три четвърти от българите (76%) и поляците (73%) даряват средства за благотворителност през декември. Далеч зад тях по щедрост се нареждат Словакия (46%) и Чехия (40%). Това показва проучване на компанията за кредитиране "Профи Кредит" в четирите европейски страни сред 4100 души на възраст между 14 и 70 години.

И в четирите страни най-често се се подпомагат каузи свързани с деца, сочи изследването. "Осемдесет на сто от българите и словаците и над две трети от поляците и чехите отделят пари в полза на децата. Най-често с тях се купуват подаръци за децата в домовете за медико-социални грижи или се предоставят за лечение на деца, които страдат от заболявания, или са със

специални умения", каза Здравко Райчев, изпълнителен директор на българския офис "Профи Кредит".

Възрастните са другата група, която получава Коледни благотворителни подаръци.

Немалка част от даренията се насочват и към обитателите на зоопарковете и приютите за домашни любимци.

Българите (46%) и словаците (42%) са първенци по изпращане на благотворителни SMS-и. За разлика от тях поляците (39%) най-често избират да купят продукт, обвързан с кауза или организация, или да предоставят нефинансова подкрепа като стоки и услуги (21%). Даренията по банков път са най-популярни в Чехия. Една трета от анкетираните чехи изпращат средства по банковата сметка на съответната организация.

Чехите са най-малко склонни да дадат пари за благотворителност по коледните и новогодишните празници, но наред с българите те даряват най-големи суми. Две трети от чехите (64%) отделят повече от 7 лева, а всеки осми - над 35 лева в подкрепа на различни каузи.

Четиридесет и пет процента от българите и 39% от поляците дават до 15 лева, а три четвърти от словаците - до 18 лева за благотворителност. Всеки шести българин (16%) прави дарения за над 50 лева през декември.

Като социално ангажирана компания "Профи Кредит България" подпомага все повече благотворителни организации и каузи. Неотдавна компанията стана главен партньор на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) в Чехия. И тази година служителите на българския клон на "Профи Кредит" организират

великденски и коледен базар с ръчно произведени от тях подаръци, като приходите ще бъдат дарени на фондация "Нашите недоносени деца".

Компанията редовно взима участие в инициативата на Столична община за пролетното почистване на града, а тази есен спонсорира с ученически пособия и топки за физкултурния салона над 20 училища в страната, посочи Здравко Райчев.

Споделяне

Още от Общество