Три четвърти от манастирските постройки на "Хилендар" са опожарени

Пожарът, който избухна в Хилендарския манастир на Света гора в нощта срещу четвъртък, е нанесъл огромни щети на манастирските постройки, унищожавайки близо три четвърти от тях, съобщи солунската агенция МПА.

В петък сутринта е започнала официалната оценка на щетите от пожара, предизвикан от електрическа или дървена печка в манастира. Благодарение на усилията на монасите и пожарникарите са спасени от огъня безценните исторически ръкописи и икони, съхранявани в манастира и датиращи от 12- 13-ти век насам, съобщава МПА, цитирана от БТА.

Напълно са изгорели гостната на манастира /Архондарики/ и параклисите на свети Сава и свети Николай, значително е пострадал и трети параклис.

Огънят е погълнал и част от игуменарницата на манастира и част от постройките на библиотеката, от която монасите са успели да изнесат ръкописите и книгите.

Хилендарският манастир е един от най-старите в Света гора, изграден през 1188 г. и предоставен през 1198 г. на сръбските владетели Стефан Неманя и неговия син Рашко, които стават монаси, приемайки духовните имена Симеон и Сава.

Както през 14 век, така и през следващите векове, манастирът достига голям разцвет и събира съкровищница от автократорски и частни дарения.

В Хилендарския манастир, роденият в Банско монах Паисий приема монашеството през 1745 г., а по-късно е йеромонах и проигумен в този манастир. С много труд две години той събира материали и започва да пише История славянобългарска, която завършва през 1762 г. в Зографския манастир и разпространява сам в обиколките си из българските земи в тогавашната Османска империя.

В Хилендарския манастир издъхва през 1848 г. - по време на второто си заточение от гръцкото духовенство - Неофит Бозвели - родоначалник на борбата за независимост на българската църква от доминираната от гръцката църква Цариградска патриаршия. От 12-ти век до днес Хилендарският манастир е главният духовен център на сърбите, той е и един от най-големите по площ и с най-богата историческа колекция манастири в Света гора.

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?