Три чуждестранни банки получиха лицензи за работа в Ирак

Иракската централна банка предостави лицензи за работа в Ирак на първите три чуждестранни банки - Националната банка на Кувейт и британските Стандард Чартърд и Ейч Ес Би Си, съобщи сайтът на френския в. Либерасион. Това са първите три чуждестранни банки, които се завръщат в Ирак след много десетилетия.

Трите банки ще могат да започнат дейността си в Ирак в средата на март. Предстои предоставянето на още три лиценза за работа в страната на чуждестранни банки. Общо 15 чуждестранни банки кандидатстваха за лицензите, като се ангажираха да инвестират в Ирак най-малко 25 млн. долара.

Според цитирани от вестника специалисти, основните критерии при предоставянето на лицензите са били международният опит на банките-кандидатки и обявените им ангажименти в Ирак въпреки рисковете в момента.

Ирак наистина е интересен. Там става въпрос за милиарди. В страната имат нужда от всичко, включително от капитали и всички видове финансиране. Всички се опитват да стъпят в Ирак по един или друг начин, коментират цитрани от Либерасион икономисти. Ейч Ес Би Си, която е втората банка в света по размер на борсовата капитализация, вече е представена в редица страни в Близкия изток, а Стандард Чартърд отвори в последните години свои филиали в Йордания и Ливан.

Националната банка на Кувейт е една от най-големите в Персийския залив. Чуждестранните банки бяха принудени да напуснат Ирак през 60-те години, а иракската банкова система бе силно отслабена от 13-те години на международни санкции и от войната.

По БТА

Още от Бизнес