Три държави отпускат 127 млн. евро на България за реформи

Норвегия, Исландия и Лихтенщайн отпускат безвъзмездно 126.6 милиона евро за България за периода 2009–2014 г. за изпълнението на проекти, свързани с икономическото и социално развитие на страната, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. От сумата 78.6 милиона евро идват по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и 40 милиона евро по линията на Норвежкия финансов принос. Министърът по еврофондовете Томислав Дончев води преговори в Осло, Норвегия, по какви направления ще се използват парите.

За предишния програмен период на двете програми 2004–2009 г. за България са отпуснати 41.5 млн. евро, като цялата сума е договорена и е стартирало изпълнението на 70 проекта. Те са свързани с енергийната ефективност, присъединяването към Шенген, намаляване на културните и икономическите различия между България и европейските ѝ партньори и т.н.

"Тези програми са добре познати в България и високо оценени от организациите, реализиращи проекти по тях. Правилата за изпълнение на проектите са по-гъвкави в сравнение с подобни програми, финансирани от ЕС", каза министър Дончев.

Българската страна предложи включването в обхвата на програмите на два предварително дефинирани проекта – по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство – "Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство" и по Норвежката програма за сътрудничество – "Наблюдение на земята и глобален мониторинг на околната среда и сигурност”.

Очаква се вторият кръг от преговорите да се проведе в София в началото на следващата година, а до края на март 2011 г. да се подпише меморандум за разбирателство със страните донори.

Споделяне

Още от Бизнес