Три деца и мъж загинаха при стрелба пред еврейското училище в Тулуза

Нападателят вероятно е същият, убил миналата седмица в района трима войника

Три деца и мъж загинаха при стрелба пред еврейското училище в Тулуза

Неизвестен откри огън в понеделник сутринта пред еврейско училище във френския град Тулуза, предаде Франс прес. Загинали са три деца - на десет, шест и три години, и 30-годишен мъж, петима са ранени, сред които и деца, сочат първоначалните данни.

 

Според непотвърдена информация сред убитите са учител по вероизповедание и двете му деца. Между ранените е дъщерята на директора на училището.

Бащата на ученик, който е бил свидетел на нападението, е разказал как неизвестният засега мъж, който се придвижвал на черен скутер, открил огън по хората в двора на средното училище Ozar Hatora в Тулуза. Обикновено в двора се събирали децата след заниманията и родителите, които ги изпращали или посрещали.

Министърът на вътрешните работи на Франция Клод Геан нареди да се засилят мерките за сигурност извън и вътре в еврейските училища в страната. Очаква се Геон да пристигне в Тулуза. Израелското външно министерство окачестви събитията като "ужасяващи".

"Ужасени сме от нападението. Вярваме, че френските власти ще хвърлят светлина върху тази трагедия и ще изправят извършителите на престъпленията пред съда", заяви говорителят на министерството Игал Палмор.

Миналата седмица в същия район на Франция бяха убити трима войника от въздушно-десантните части (единият бе застрелян в Тулуза, другите двама – Монтобан), а още двяма бяха ранени. Според някои данни стрелецът също се придвижвал на скутер.

Радио Европа 1 съобщава, че стрелбата в двора на еврейското училище е била от два вида оръжие – автоматическо калибър 11.43 и калибър 9 милиметра. Първият вид оръжие е би използван и при убийството на войниците в Тулуза и Монтобан миналата седмица.

Еврейската общност във Франция е една от най-големите в Европа. В страната живеят 700 хиляди евреи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?