Три деца са ранени при полицейска демонстрация с граната за 1 юни (Видео)

Младен Маринов отстрани полицейския шеф в Силистра и забрани ползването на взривни вещества

Три деца са ранени при полицейска демонстрация с граната за 1 юни (Видео)

Три деца са пострадали при взривяване на граната по време полицейска демонстрация по повод Деня на детето 1 юни в Силистра.

Осколка от взривената граната ранява две момчета и едно момиче от детска градина “Иглика – 2“, които са се намирали на разстояние 50 метра от мястото на демонстрацията, съобщи Нова телевизия. Няма опасност за живота им.

В петък около 11 часа на стадион “Доростол“ в Силистра полицията в града е извършила демонстрация по залавяне на престъпник във връзка с 1 юни – Деня на детето. Проявата е била заключителна по програмата “Ваканция, здравей“, която се провежда в детски градини и училища от Дулово, Тутракан и Силистра. 

На стадиона по време на инцидента са присъствали около 300 деца, а районът е бил отцепен с оглед безопасността на присъстващите.

Двете 6-годишни момчета са получили обгаряния по крайниците, оказана им е спешна помощ и са били освободени.

Момичето, което също е на 6 години, е транспортирано в Русе, тъй като е с обгаряния между от 8 процента по гърдите, краката и врата. Детето е в стабилно състояние, но много стресирано, съобщи пред БТА д-р Наско Тютюнджиев от университетската болница "Медика". На детето е направена операция. 

"Надяваме се, че ще се възстанови напълно, но е още рано да се каже. Около половин час е продължила операцията. Предстои продължително лечение. Надяваме се да не се стига до пластика, а да овладеем положението само с превръзки. Това ще стане ясно след три-четири дни", заяви лекарят.

Според майката на пострадалото дете радостина Радева то е било спасено от учителката си. Тя реагирала веднага след като якето му се подпалило.

В момента се извършва оглед на местопроизшествието от следовател от Окръжния следствен отдел на Окръжната прокуратура в Силистра. 

Досъдебното производство се води по член 338, ал. 3 от НК, който ангажира наказателната отговорност на всеки, който при работа с взривни вещества причини по непредпазливост телесни повреди на едно или повече лица.

Предстои назначаването на съдебно-техническа и  съдебномедицински експертизи за установяване причините за инцидента.

Инцидентът в Силистра предизвика и политическа реакция. От БСП настояха организаторите на демонстрацията да бъдат наказани.

"Незабавни наказания за всички, които са отговорни за инцидента с деца в Силистра, както и за инициаторите, които са счели за уместно 300 деца да бъдат зрители на демонстрация, която крие рискове за живота и здравето им. Всички организатори на тази нелепа акция трябва да понесат своята отговорност, която не са проявили при планирането и провеждането на мероприятието", пише в позицията им.

Шефът на полицията в Силистра старши комисар Юлиан Караславов е временно отстранен заради инцидента, съобщиха от МВР. По случая работи районната прокуратура в града. Започнала е и проверка, която трябва да изясни как се е стигнало до инцидента. Вътрешният министър Младен Маринов е забранил използването на пиротехнически и взривни вещества при демонстрации пред граждани, съобщават от МВР.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?