Три деца се удавиха в морето край Дуранкулак

Никой не се е опитал да спаси младежите, твърдят представители на отговорните служби

Три деца се удавиха в морето край Дуранкулак

Три тела на деца са изплували на брега на морето в района на Дуранколак, съобщи кметът на община Шабла Мариан Жечев, цитиран от агенция Фокус.

Това са децата, които изчезнаха в морето на необезопасен плаж в събота.

В събота, около 13 ч., четири деца от село Спасово на възраст между 12 и 15 години влизат във водата на плажа в Дуранкулак. Само едно от тях успява да излезе на брега и да повика помощ, съобщава БНР.

Според агенция Фокус на мястото на инцидента пристига спасителят от охраняемата зона, но трите деца повече не са били видени в морето.

От изказвания на представители на спасителните служби обаче се разбира, че никой на практика не се е опитал да спаси децата.

"Вчера при двама наши спасители, които са били на пост на къмпинг "Космос" в Дуранкулак, е дошло момче – в тийнейджърска възраст, което се е обърнало към тях за помощ. Разказало е, че на около 500 – 600 метра на юг от Дуранкулак в посока Крапец са изчезнали трима негови приятели, с които се е къпал в бурното море", разказа д-р Артюн Еринозов, директор на БЧК - Добрич. Той поясни, че както вчера, така и днес има голямо вълнение на морето.

Той уточни, че когато спасителите са на пост, нямат право да напускат района, който охраняват. "Събитието се случва на около 600 метра от поста в Дуранкулак. Това, което са направили спасителите, е да подадат сигнал на 112. До този момент не разполагаме с информация дали децата са открити или морето е изхвърлило телата им", каза още д-р Артюн Еринозов в неделя към обяд.

Шефът на главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност" към агенция "Морска администрация" Георги Мотев, цитиран от "Клуб Z", също потвърди, че спасителят не е направил нищо.

По думите на Мотев в събота при дежурния координатор е постъпил сигнал за три деца от ромски произход на възраст между 15 и 17 години, които са влезли в морето в неохраняема зона на плажа в Дуранкулак. Информацията е потвърдена и от спасителя на охраняемата част от плажа на Дуранкулак.

"Но спасителят не е направил нищо, за да ги изведе от водата. Нашият координатор е предупредил граничното полицейско управление в Каварна, за да предприемат и те съответните действия, тъй като е необходимо време спасителният катер от Балчик да достигне до района на Дуранкулак. Предприети са действия от граничното полицейско управление за издирването на децата. Доколкото имам информация, на брега също е имало хора, но никой не е предприел действия да влезе във водата и да ги извади", отбеляза Георги Мотев.

Междувременно, в неделя 15-годишно момче бе спасено от удавяне край Бургас, след като преди това паднало от мост във водатата, предаде БНР.

Сутринта в неделя пък бе открито тялото на мъж в района на северния бургаски плаж. Той е на видима възраст между 50 и 60 години, като най-вероятно се е удавил.

Също в неделя бе съобщено и за друг удавник - 27-годишен мъж от Пловдив. Той се е удавил в района на южния плаж в Приморско. Сигналът в МВР е подаден в събота около 18.10 ч. Водните спасители забелязали в бурното море двама давещи се, като предприели действия по спасяването им. Успели да извадят единия мъж, но вторият е завлечен от мъртвото вълнение навътре в морето. Спасен е 27-годишен мъж с инициали Ц. Н. от Пловдив, а брат му – близнак с инициали П. Н., е завлечен от бурното море, което около 19.35 ч. изхвърлило тялото му на около 300 - 400 метра от мястото, където влязъл да плува.

Днес продължава силният североизточен вятър, който предизвика опасни вълнения в морето, предупреждават специалистите.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?