Три дни с българския рок и блус "Цвете за Гошо"

Снимка: Александър Попов

Както всяка година неуморимият Васко Кръпката е инициатор на ежегодния тридневен рок-блус фестивал "Цвете за Гошо”, който се провежда за дванадесети път в памет на рокпевеца Георги Минчев.

Тазгодишното издание на рок-блус фестивала "Цвете за Гошо" ще се проведе от днес, 8 юни, в клуб "Pork Pie" (бивш "Маймунарника") в Борисовата градина в София. Началният час на събитието и в трите дни (8, 9 и 10 юни) ще бъде 18:00, входът ще е 5 лв. По традиция на сцената ще се изявят стари и млади родни банди.

Фестивалът се провежда всяка година след смъртта на незабравимия Георги Минчев през 2001 г. по идея на Васко Кръпката и приятели.

На сцената се изявяват десетки български рокгрупи, сред които обикновено присъстват начинаещи млади групи, както и различни формации на неговите стари приятели като Васко Кръпката, Милена, "Стари муцуни", "Бараби блус бенд” и др.

Тази година цвете за Гошо ще подарят "Мечо Пух", "Сточна гара", Gun powder, Тома, "Аналгин", "Бараби блус бенд", Милена (днес), Вал-ди, Assamblend, "Скандал", М.Н.О.Г.О.Т.О.Ч.И.Е., Bad city, "Подуене блус бенд", Wild flowers (на 9 юни) и "Бг Бенд", Tube hedzz, "Карамел", Blues trafic, Der Hunds и "Монолит" на 10 юни.

Програмата на фестивала започва в 19 ч., като вратите ще бъдат отворени час по-рано.

За тези, които няма да могат да прескочат до София, предлагаме един "Спомен за Щеката” и за времената, когато момчетата и момичетата от времето на "добричкия” правешки диктатор бяха бити и изтезавани в килиите на Държавна сигурност и "народната” милиция или пращани на лагер в Белене и Ловеч, където мнозина се простиха с живота си, защото ... слушаха блус или рокендрол.

А днес, КАКВИ ВРЕМЕНА (!), доживяхме български историци като университетската преподавателка Искра Баева безсрамно да хвалят Живков на всеослушание и да лъжат, че той бил закрил концлагерите, когато всъщност под негово ръководство отваря врати най-зловещият български концлагер край Ловеч и когато комунистическите лагери практически съществуват до края на режима му и не само, защото Белене отвори отново врати през декември 1984 г., за да побере нежелаещите да се "възраждат” турци, но и защото и през 70-те години хора са изпращани в Скравена, Ножарево и т.н.

Затова нека помним песните на Георги Минчев и свободолюбивия му дух и когато днес се веселим на воля, нека не забравяме, че свободата – дори свободата каква музика да слушаме не за всички поколения в България е била нещо естествено.

Споделяне

Още от

Къде му е мястото на Бойко Борисов?