Три доживотни присъди срещу "Килърите" на втора инстанция

Петър Стоянов - Сумиста

Трима от групата на т.нар. "Килъри" получиха най-тежката присъда на втора инстанция – доживотен затвор без право на замяна. Соченият за лидер на престъпната група Петър Стоянов-Сумиста бе осъден за организиране на убийствата на търновския адвокат Петър Лупов и шуменския бизнесмен Румен Рачев.

На доживотен затвор без право на замяна са осъдени още Васил Костов и Георги Вълев, които са признати за виновни за подбудители и помагачи в извършване на двете убийства. Присъдата бе прочетена от Апелативният съд във Варна, който разглежда делото за втори път.

Съдът оправдава един от участниците в групата - Райко Стойнев, който преди това беше осъден на седем години затвор. Той е обвинен, че е бил съучастник в убийството на Румен Рачев през юли 2009 година, но съдът сметна това за недоказано.

На първа инстанция Шуменският окръжен съд даде на тримата най-тежките присъди, които бяха потвърдени от Варненския апелативен съд. През юни миналата година Върховният касационен съд (ВКС) обаче върна делото на апелация заради нарушено право на защита на Петър Стоянов.

Сега апелативният съд отново осъди тримата на доживотен затвор без право на замяна.

Новият състав на апелативния съд във Варна намалява наказанието на Янко Попов, оправдавайки го за това, че е помагал за убийството на Румен Рачев. Попов беше осъден на първа инстанция на 17 години затвор, след това при първото гледане на делото във Варна присъдата му беше намалена на 15 години, като в тази част тя също беше отменена от ВКС.

Сега Апелативният съд е решил да го осъди на 10 години затвор за участие в убийството само на Лупов. Попов вече изтърпя присъда от 5 години затвор за участие в престъпната група. Присъдата на Варненския апелативен съд не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред ВКС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?