Три експлозии убиха над 70 души в Багдад

Три експлозии убиха над 70 души в Багдад

Повече от 70 души загинаха в Ирак след серия от бомбени атаки на пазари в столицата Багдад, предаде в понеделник ББС.

Две паркирани коли бомби избухнали почти едновременно край пазара Шорджа, на брега на р. Тигър. От взривовете се срутила сграда, а няколко магазина се подпалили. Загинали са най-малко 59 души, а ранените са над 150.

До скоро Шорджа бе едно от основните места за пазаруване в иракската столица, но след сблъсъците на религиозна основа сега то е предимно шиитски регион, основна цел за сунитски бунтовници, отбелязва ББС.

Половин час по-рано край ресторант на оживена улица на пазара Баб аш-Шарки в централен Багдад избухнало и взривно устройство, поставено в кутия. По информация на полицията 10 души загинали и 19 били ранени. Това е едно от малкото останали места в Багдад, което все още се посещава и от шиите, и от суните, коментира ББС.

Експлозиите съвпадат с първата годишнина (според ислямския календар) от атентата срещу джамията в Самара, северно от Багдад, която се смята за едно от най-светите места в Ирак.

Избухването на бомбите е станало в края на 15-минутното спиране на работа, предложено от премиера Нури Ал Малики, за отбелязване на  годишнината от атентата, който разруши купола на джамията и сложи начало на кървави сблъсъци на верска основа в иракската столица.

По данни на ООН най-малко 34 000 души са загинали в резултат на насилие в Ирак през 2006 г.   

Отново в понеделник Върховният съд на Ирак осъди бившия вицепрезидент на Ирак Таха Ясин Рамадан на смърт.

Това стана въпреки призивите на ООН и международните организации за човешки права Рамадан да бъде помилван. Преди седмица върховният комисар за човешките права Луиз Арбур призова съда да не осъжда на смърт Рамадан, защото това би било нарушение на международното право.

"Бог знае, че не съм направил нищо лошо," заявил Рамадан малко преди да бъде осъден на смърт чрез обесване за участието му в убийството на 148 шиити в град Дуджаил през осемдесетте години.

"Не ми е възлагана никаква мисия в Дуджаил. Всички свидетели потвърдиха, че не са ме виждали в Дуджаил," обясни още Рамадан пред съда.

През ноември Рамадан беше осъден на доживотен затвор за убийствата, за които Саддам и двама други високопоставени представители на бившия режим вече бяха обесени. Апелативен съд препоръча Рамадан да получи смъртна присъда и върна обратно делото в наказателния съд за окончателно решение.

Ако смъртната присъда бъде потвърдена след обжалването ѝ, Рамадан ще бъде четвъртият, който ще бъде обесен след Саддам, неговия полубрат Барзан Ибрахим и Ауад Ахмад ал Бандар, бивш председател на революционния трибунал на Саддам Хюсеин.

Споделяне

Още от Свят