Три европейски страни предлагат полицейска мисия в Украйна

Великобритания, Швеция и Полша искат ЕС да изпрати мисия от правни и полицейски съветници в Украйна, която да помогне за стабилизирането ѝ, съобщи Ройтерс.

Агенцията коментира, че предложението вероятно ще раздразни Русия.

Целта на такава мисия би била да се реформира полицията и съдебната система в Украйна, за да се подпомогне борбата със спорадичното насилие в краткосрочен план и да се положат основите за влизане в сила на готвещото се споразумение за свободна търговия с Европейския съюз.

"Възстановяването на доверието във върховенството на закона в Украйна е ключ към нейната стабилност в бъдеще. Ние предлагаме мисия по изграждане на капацитет с фокус върху подкрепа за полицията и правната система", се подчертава в предложението.

Мисията трябва да бъде подкрепена от всички 28 страни членки. Тя ще има граждански характер и ще съветва както централното правителство в Киев, така и местните администрации, и ще се координира с натовската стратегия за укрепване на сигурността в Украйна.

Документът на трите страни ще бъде раздаден на външните министри на страните от ЕС на срещата им в понеделник, уточнява Ройтерс. Според неназован евродипломат, запознат с въпроса, някои страни от ЕС смятат, че засега няма нужда да се бърза с такава мисия, и искат да се даде повече време на мониторинговата мисия на ОССЕ в Украйна.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят