Три години ще готвим 1 батальон за НАТО

До 2006 г. България ще е готова да участва с един батальон в системата за колективна отбрана на НАТО. Това обявиха днес министърът на отбраната Николай Свинаров и началникът на Генщаба Никола Колев по време на конференция "125 години от Освобождението на България и възстановяването на Българската армия".

В речта си министър Свинаров обясни, че заради необходимостта от създаване на сили за бързо реагиране за операциите на НАТО се е създало невярно впечатление, че "следва да правим армия от химици, инженери и охранители, защото това били нашите ниши".

"Такова разбиране е напълно погрешно - българските въоръжени сили се развиват и ще продължат да се развиват като съвместими сили с балансиран състав, съответстващ на стратегическите параметри и изискванията на националната сигурност и нашите политически задължения. Гарантирането на суверенитета на страната е национално задължение на всички членове на НАТО", заяви той.

Гражданската коалиция "Реформа на сектора за сигурност" предложи с меморандум до институциите да се създаде още сега тактическа група (експедиционни сили) от 1000 души за участие в мироопазващи операции.
В техния състав да има специални сили, инженерен батальон и лека пехота, рота за ядрена, биологична и химическа защита и екипи за гражданска защита, полева болница и логистичен екип. В меморандума се предлага и да бъде замразено изпълнението на проекти като "модернизация на МИГ-29", "Странджа", "Вулкан" и други, несвързани с развитието на тактическата група, която трябва да се развие като модел за българско участие в силите за бърз отговор на НАТО и в силите на Европейския съюз.

Споделяне

Още от България