Според регионалния министър

Три години трябват за водната реформа, за да има европари за сектора

Договорите между ВиК операторите и асоциациите трябва да са факт до края на годината

Три години трябват за водната реформа, за да има европари за сектора

Три години ще са необходими за завършване на ВиК реформата, но без нея няма да има европейско финансиране за сектора. Това е заявила министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на първата от поредицата срещи по темата с участието на областни управители, представители на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Националното сдружение на общините, ВиК дружества и ВиК асоциации.

Общо 11 млрд. лв. са нужните инвестиции във ВиК сектора в следващите 10 години. От тях 2.5 млрд. лв. могат да дойдат по програма "Околна среда" 2014-2020 г., още 600 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони, а останалите чрез заеми или от бюджета.

За да усвояваме европейските пари обаче е необходимо да направим реформата. "ЕС иска от нас конкретни стъпки и много сериозна работа, за да възстановим доверието, че можем да направим реформата, която за съжаление бе отложена на два пъти досега – през 2007 и 2009 г.", каза регионалният министър.

Планът за реформи

За реализиране на водната реформа в МРРБ е създаден специален съвет. В него има представители на всички заинтересовани страни - министерствата на околната среда, на финансите, на земеделието, на здравеопазването, ДКЕВР, Националното сдружение на общините, областни администрации, синдикалните организации в сектора, Българската асоциация по водите, БСК и Съюза на ВиК операторите.

До момента по реформата са изготвени 52 генерални плана – по един за всяко ВиК дружество. До края на годината трябва да се подпишат 15-годишни договори между ВиК асоциациите и ВиК операторите, каза Радослав Русев, който е съветник на министър Павлова за водния сектор.

Областните управители са важен участник този процес, защото те са председатели на ВиК асоциациите. "Създаването на действащи асоциации и работещи договори между тях и ВиК операторите е крайъгълен камък във ВиК реформата", каза Русев.

През 2016 и 2017 г. трябва да стане окрупняването на сектора до 28 регионални оператора, колкото са областите. Пак през следващите две години трябва да са готови и прединвестиционните проучвания за всеки регион. На тяхна база ще се правят инвестициите в сектора.

Според разчетите за покриване на заложените критерии, във всеки регион са нужни инвестиции в осреднен размер на 200 млн.лв., като се планира поне половината да се набавят чрез фондовете на ЕС, а останалите от други източници – държавния бюджет, собствени инвестиции на ВиК операторите, заеми, общински средства и други, посочи Русев.

България първа в Европа по разлика на цената на услугата

България е на първо място в ЕС по разлика в цената на услугата в различните региони. В някои ВиК дружества за кубик вода се плаща под 1 лв., докато в други региони цената надхвърля 3 лв., каза Русев

Освен това съществен процент (70- 80%) от цената, която се плаща отива за доставка на питейна вода, а останалото за отвеждане и пречистване на замърсени води, което също е ненормално, допълни той.

Според Русев ВиК услугата у нас се влошава, както в сферата на водоснабдяването, така и при дейностите отвеждане и пречистване. В много малко градове има пречиствателни станции за отпадни води, а от там идват проблеми с екологичното законодателство. На други места са на режим на питейната вода.

Цената на водата у нас не покрива разходите за амортизация, което ако не се промени след 20 години ще доведе до тотална амортизация на системите, предупреди Русев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес