Три години затвор за четири трупа при рухването на хотел в Слънчев ден

Роднини на жертвите: Искаме справедливост, за убийство на куче дават по-тежки наказания

Три години затвор за четири трупа при рухването на хотел в Слънчев ден

Една ефективна присъда от 3 години затвор и една условна даде състав Варненският окръжен съд за смъртта на четиримата строителни работници от ромски произход, които загинаха при рухването на хотел "Вероника" в комплекса "Слънчев ден" край Варна. Това съобщиха от Варненския окръжен съд.

Подсъдими по делото бяха седем души от четири строителни фирми. Обвинението срещу тях беше за причиняване на смърт поради професионална непредпазливост. Петима от обвиняемите обаче получиха оправдателни присъди.

Трагедията се разигра на 8 април 2015 г. при събарянето на хотела. Тогава срещу обещани 5000 лв. допълнително след работно време петима работници режат с къртачи носещите колони на първия етаж на 11-етажния хотел. Това са Тодор Тодоров, Борислав Стефанов, Манол Манолов, Йосиф Стефанов и Рашко Ангелов. Сградата рухва и четрима загиват ва място. Оцелява единствено Рашко Ангелов. Той успява да се измъкне секунди преди хотелът да се срути и беше основният свидетел по делото.

След 2-годишно разследване, през юли 2017 г. обвинението беше внесено в Окръжен съд – Варна. На съд бяха изпратени седем души. Това са строителният надзорник Валентин П. от фирма "Инекс консулт" ООД, който е бил консултант, изпълняващ строителния надзор и координатор по здравословни и безопасни условия на труд. От същата фирма подсъдима беше и експертката по строителен надзор Виолета Д. Подсъдими са още инспекторът по здраве и безопасност в "Планекс" ООД и координатор по здравословните и безопасни условия на труд Валентин Т., техническият ръководител на обекта Мехнур М., Пламен Н. от фирма "Бултранспорт груп" ЕООД, Йовко Р., който бил координатор по здравословните и безопасни условията на труд и Георги Г. собственик на фирма "Дигинг", наета от подизпълнителя "Бултранспорт".

Основният изпълнител на обекта беше фирма "Планекс", която наела за подизпълнител "Бултарнспорт". Те от своя страна наели за събарянето на 11-етажния хотел фирма "Дигинг". Строителният надзор се е осъществявал от "Инекс консулт".

Според прокуратурата при подготовката за реконструкция не са били изрично посочени подлежащите на премахване елементи на хотела и как това ще се отрази на останалите, които имат носещи функции. Липсвал и проект-схема за временното подпиране на конструкцията. Освен това не били посочени технологията, редът и последователността на демонтиране, както и механизацията, която ще се използва.

След разпит на 43-ма свидетели, 12 вещи лица, изготвили 5 съдебни експертизи, и преглед на 4200 страници материали по делото и 8 тома класьори съдът призна за виновни единствено двама от обвиняемите. Собственикът на фирма "Дигинг" – Георги Георгиев, който получи минималната присъда от 3 години затвор за това, че е разрешил на загиналите да използват опасна технология. Техническият ръководител на "Бултранспорт" Пламен Николов пък получи условно наказание от 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок за съучастие.

Двамата ще трябва да платят солидарно по 100 000 лв. на всеки от осемте граждански ищци – роднини и близки на жертвите, решиха още магистратите.

След края на заседанието почернените семейства заявиха, че ще обжалват решението на Варненския окръжен съд.

"За убийство на куче дават по-тежки наказания. Процесът беше несправедлив. Ако сега аз изляза и убия някого, дали ще лежа 3 години или ще ме пуснат като невинна", попита Анастасия – майка на загиналия Манол Манолов. Тя посочи, че синът и е оставил три деца. Сираци са останали децата и от другите семейства. "Не искаме пари, а справедливи наказания", каза Анастасия.

"Ще обжалваме решението на съда", каза Милен Янков, адвокат на родителите на загиналия Йосиф Стефанов.

Окръжната прокуратура във Варна също ще обжалва решението на съда, казаха от държавното обвинение.

Споделяне

Още по темата

Още от България