Три години затвор за румънския депутат и собственик на "Стяуа" Джиджи Бекали

Джиджи Бекали

Депутатът и собственик на футболния отбор "Стяуа" (Букурещ) Джордже (Джиджи) Бекали получи ефективна присъда затвор по дело за размяна на парцели с военното министерство, съобщават румънските медии във вторник.

Бекали, който е член на НЛП (член на управляващия в Румъния Социал-либерален съюз), ще прекара три години в затвора, след като съдиите от Върховния касационен съд обединиха негова предишна условна присъда с ефективната.

Заедно с Бекали по делото за размяна на парцели бяха осъдени на по две години затвор бившият министър на отбраната Виктор Бабюк и бившият началник на ГЩ на армията генерал Думитру Чофлина, информират вестниците. Всички те са осъдени за корупция, посочва вестник "Ромъния либера".

За да осъществи размяната на терени Бекали е дал подкуп - 100 милиона леи на армията под формата на спонсорство, и един парцел на дъщерята на Бабюк - Йоана. Така бизнесменът получава съгласие да замени свои парцели с терени на военното министерство и получава 28,8 хектара площи в луксозния квартал Пипера в северната част на Букурещ.

Според прокурорите стойността на терените в Пипера е била 50 пъти по-висока от взетата предвид при сключването на сделката. По-късно стойността на имотите нараства неимоверно, а богатството на Бекали от стотици милиони евро е дошло от сделки в недвижими имоти, отбелязва "Ромъния либера".

Във вторник Джиджи Бекали е поискал от адвоката си да започне процедура за искане на помилване от президента Траян Бъсеску, съобщи Аджерпрес. Според адвоката Богдан Влад аргументите за искане на помилване са основно от личен характер и са свързани със семейството на Бекали.

След произнасянето на присъдата снощи Бекали заяви, че ще атакува решението в Европейския съд за правата на човека.

Късно снощи Бекали заедно с другите двама осъдени по същото дело бяха прехвърлени от букурещкия арест в затвора Рахова.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани