Три години затвор за журналиста, хвърлил обувките си по Буш

Три години затвор за журналиста, хвърлил обувките си по Буш

Иракският журналист, който се превърна в герой за арабския свят, след като хвърли обувките си по бившия американски президент Джордж Буш, бе осъден на три години затвор.

Мунтазер аз Зейди каза пред багдадски съд, че не се смята за виновен и обясни, че постъпката му е била ''естествена, като на всеки иракчанин''.

Замерянето с обувка се смята за смъртна обида в арабския свят и журналистът можеше да получи присъда от 15 години, съобщиха световните агенции в четвъртък.

Адвокатите на Зейди заявиха обаче, че присъдата е ''сурова и не отговаря на законите''.

Защитата настояваше, че сегашното обвинение не е приложимо към случая, тъй като Буш не е бил на официално посещение в Багдад, а е пристигнал без предварително известие и покана. Съдията обаче каза, че канцеларията на министър-председателя е отговорила, че визитата е била официална

Според адвокатите обвиненията срещу клиента им трябва да паднат, тъй като не е имало сериозна опасност за Буш.

Журналистът от базираната в Кайро телевизия "Ал Багдадия" прекара в ареста около три месеца, след като през декември хвърли обувките си срещу Буш по време на прощалната му пресконференция в Багдад заедно с иракския премиер Нури ал Малики. Според адвокатите му Зейди е бил измъчван в ареста.

Споделяне

Още от Свят