Три горски пожара създават сериозни проблеми

Три горски пожара създават сериозни проблеми

На територията на страната горят 12 пожара в тревни и горски площи, като сериозни проблеми създават все още три от тях - в община Средец, в Рила и край Елхово. Това съобщи в четвъртък пред БНТ директорът на Националната служба за пожарна безопасност и защита на населението Николай Николов.

По неговите думи огънят в Рила е овладян, а Рилският манастир не е застрашен. Днес военни хеликотери ще продължат да обливат мястото с вода и надеждите са, че пламъците ще бъдат загасени.

В овладяването на пожара край Елхово в сряда вечер са се включили противопожарни машини от ТЕЦ "Марица Изток" и е направен обрат, каза Николов.

Там изгоряха над 9 хил. декара широколистна и иглолистна гора.

Според информация на бТВ в гасенето участват повече от 90 души, 8 противопожарни автомобила, тежка верижна машина и пожарни от горските стопанства.

Пожарът е тръгнал от старите лозя край село Раздел и от силния вятър бързо е обхванал голяма площ.

Предстои да се реши дали вертолетите ще гасят и там, като трябва да се прецени къде те ще са по-полезни. И при трите пожара няма застрашени хора.

Силен вятър през нощта е възобновил пожара в местността "Белибор" в Рила планина откъм северната му част, съобщиха същевременно отполицията в Кюстендил.

Дежурните групи през нощта са успели да ограничат развитието му. Днес в района ще гасят 170 пожарникари, войници, горски служители и служители на националните паркове. От тях 110 ще се включат в гасенето в северния участък, останалите - по южния периметър на пожара.

В района има противопожарна техника и булдозер. С моторни триони ще се проправят просеки. Летателната техника е в готовност да се включи в гасенето. Няма опасност огънят да слезе към Рилския манастир.

Според Николов вероятно огънят на всички места е тръгнал от небрежност. Той добави, че глобата за подобоно деяние е 2000 лева. Ако обаче има сериозни щети, какъвто е случаят с трите големи пожара, причинителят се подвежда под наказателна отговорност.

Директорът на Националната служба за пожарна безопасност и защита на населението обобщи, че през изминалото денонощие служителите на службата са реагирали на 320 произшествия, от които 205 пожара, като при 170 от тях няма сериозни щети.

Споделяне

Още от България