Три гръцки банки в надпревара за Емпорики банк

Три гръцки банки - Националната банка, Юробанк и Алфа банк се състезават за придобиването на Емпорики банк, съобщава в. "Катимерини", цитиран в четвъртък от БТА.

Гръцката Алфа банк вчера предложи на френската Креди Агрикол да изкупи акционерния ѝ капитал в Емпорики банк.. Подобни предложения за покупката на акционерния капитал на Емпорики банк готвят също Националната банка и Юробанк, които се очаква скоро да ги обявят.

Това, което прави търсена Емпорики банк, е изискването на гръцката центнрална банка тя да се рекапитализира преди да бъдат прехвърлени акциите ѝ на друга банка. Изчисленията показват, че за рекапитализацията на Емпорики банк ще са нужни 2,5 млрд. евро. Местните гръцки банки искат от френската Креди Агрикол да подпомогне банката с допълнителни капитали заради дълбоката рецесия и заради влошените портфейли от заемите на банката.

Анализаторите смятат, че който и да придобие Емпорики банк, решително ще засили позициите си на банковия пазар. В края на 2011 г.. активите на Емпорики банк бяха в размер на 21 млрд. евро. В консорциума работят 5 200 служители. Националната банка на Гърция има активи в размер на 104 млрд. евро, Юробанк е с активи от 73 млрд. евро, а Алфа банк - с 57 млрд. евро.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?